Odprta koda – kaj je to?

17.04.2007

Na svetu obstajata dve vrsti programja: prvo, večini bolj znano je lastniško programje, drugo pa prosto programje. Obe skupini pa sta sestavljeni iz podskupin, a se v podrobnosti tu ne bi spuščal.

Lastniško programje je, kot sem že omenil, večini ljudi bolj poznano, saj ga vsakodnevno uporabljajo. Pomembno se je zavedati, da izraz lastniško programje ne pomeni izključno plačljive programe (Microsoft Windows) ampak tudi brezplačne (Microsoft Internet Explorer). Za obe podskupini je skupno, da izvorna koda programa ni v celoti na voljo ali pa je izdana pod takimi licenčnimi ali patentnimi pogoji, da jo je nemogoče popravljati, spreminjati, dopolnjevati ali pa uporabiti pri našem programu brez da bi kršili kakšno pravilo.

Prosto programje pa tudi lahko razdelimo na plačljivo in pa brezplačno podskupino, odvisno od licenčnih pogojev, pod katerimi avtor izda svoj program. Na voljo pa je izvorna koda programa, število pravic, ki jih ima uporabnik le-tega pa je bistveno večje. Pa je to edina razlika med obema glavnima skupinama?

Glavna razlika med lastniško in prosto programsko opremo je v sami ideologiji izdajatelja. Medtem ko je v ozadju lastniškega programja bolj materialistično gledanje je v ozadju prostega programja bolj socialni pogledi. Programer oziroma podjetje, ki se odloči za tako vrsto izdajanja programov običajno ne služi s samo distribucijo ampak z nudenjem sekundarnih uslug (pomoč, prilagajanje, učenje).

Prost, odprtokoden program je torej na voljo vsem in vsakomur, licence sicer so prisotne a dovoljujejo upravljanje s programom v katerikoli smeri si uporabnik želi. Podjetje, ki je program izdalo, pa živi in posluje bodisi ob pomoči donacij, bolj pogosto pa z nudenjem uslug, pomoči uporabnikom, bodisi s prilagajanjem programa specifičnim potrebam strank, migracijo iz drugega sistema, pa še bi se lahko našlo.

  • Share/Bookmark

V kategoriji Splošno

 

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

April 2007
P T S Č P S N
    Maj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30