Pozdravljeni

17.04.2007

Lepo pozdravljeni na spletnem dnevniku posvečenem odprtokodnim programom, odprti kodi in ostalim sem spadajočim temam. Ko sem se prvič znašel za računalnikom se nisem prav veliko zanimal za to, kaj je na njem naloženo. Igrice, ki so mi bile ljubše kot pa črnobel MS-DOS ekran, sem našel pri prijateljih in jih na disketah prinesel domov.

Kasneje je prišlo drugačno, grafično okolje, poznano pod imenom Okna 95. Z Okni sem se pred tem že srečal, a so bila ta drugačna. Nove tehnologije so prinesle povezavo v Internet, hitrejši pretok informacij, ob tem pa tudi številne možnosti nelegalnega razpečevanja z avtorskimi pravicami zaščitenega programja. A takrat s tem še ni bilo nič narobe – no vsaj govorilo se o tem ni.

Velike programerske firme pa so kaj kmalu ugotovile, da jim nelegalna oprema pričenja nižati njihove dohodke, zato so se pričeli boriti proti širjenju le-te. Najprej precej neuspešno, kasneje vedno bolj uspešno. Bitke bijejo tako z uporabo zaščit proti kopiranju kot tudi na sodiščih.

A uporabniki še vedno radi uporabljajo piratske verzije programov. Bodisi ker se niti ne zavedajo, da delajo zakonsko prepovedan in preganjan prekršek, bodisi ker jim je škoda odšteti precejšen kup denarja.

Zadnji čas pa na spletu vedno pogosteje najdemo novo obliko programja, ki ga združuje zamisel, da naj bo prosto dostopen vsem ljudem. Pogosto avtorji programov poleg samega programa dajo na ogled tudi njegovo izvorno kodo, od koder tudi ime – odprtokodno programje. Prepoznamo jih lahko tudi po uporabi skupnih licenc. Ene izmed najbolj razširjenih so GPL (General Public Licence, tudi GNU GPL), BSD (Berkeley Software Distribution), MPL (Mozilla Public Licence) ter njihove različice.

V Sloveniji je od odprtokodnih programov verjetno najbolj poznan in razširjen Mozillin Firefox, večina pa nas je tudi že slišala za alternativni operacijski sistem Linux. Upam pa, da boste na tej strani našli še kakšne druge uporabne programe.

 • Share/Bookmark

V kategoriji Splošno

 

3 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Typhon  |  17.04.2007 ob 14:23

  Typhon

  Na čim več spreobrnjenih uporabnikov! :-)

 • 2. Jure Repinc  |  23.04.2007 ob 22:42

  Super blog, takoj sem ga dodal v Akregator med ostale feede. Upam, da bo ta blog vsaj nekaterim ljudem pokazal, da jim ni treba krasti dragih programov in da obstajajo tudi brezplačni, s kodo ki je svobodno na voljo in so velikokrat tudi tehnično boljši od dragih komercialnih in zaprtokodnih programov.

 • 3. Luka  |  24.04.2007 ob 10:32

  Luka

  Hvala obema za spodbudne besede. Tudi sam upam, da bo ta blog skupaj z ostalimi stranmi pokazal ljudem, da obstajajo alternativni programi in da imajo uporabniki možnost izbire.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

April 2007
P T S Č P S N
    Maj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30