Uporabniki

17.04.2007

Preden se lotim prednosti in slabosti uporabe prostega, odprtokodnega programja, bi rad pokazal glavne značilnosti avtorjev in uporabnikov programov na tem področju.

Navadni uporabnik nima znanja o programskem jeziku, prevajanju programa. Nima interesa iskati rešitev problema, ki se pojavi ob uporabi programa. Želi si, da bi po inštalaciji program pričel uporabljati in bi le-ta deloval tako, kot si uporabnik želi. Ne želi se igrati z nastavitvami, prilagajati aplikacijo svojim potrebam in izkoriščati tako program kot tudi opremo do njenega maksimuma. Ne zanimajo ga licence, večinoma niti ideologija. Važno je, da deluje.

Programerji pa so povečini ljudje, ki jim je računalništvo konjiček. Program so napisali bodisi ker je plačljiva verzija predraga, bodisi, ker jim ne nudi dovolj opcij, bodisi ker ne deluje tako, kot bi si želeli. Poznajo tako svoj operacijski sistem, programski jezik v katerem pišejo kodo, svoje želje in svoj program. Važno je, da program deluje tako, kot si sami želijo.

Razlika med navadnimi uporabniki in programerji je v veliki meri povzročila govorice, da je nelastniška oprema slabo narejena, ima številne varnostne in uporabniške luknje,… Da je težka za uporabo, težko se je nanjo privaditi, je okorna in nelogična. A kot bom pokazal kasneje, ko bom predstavil nekatere odprtokodne programe, temu ni tako. Vsaj ne več. Obstajajo seveda še vedno določene pomanjkljivosti, na katere moramo računati in s katerimi se moramo sprijazniti, če želimo uporabljati prosto programje, a pogosto je to za navadnega uporabnika manjše zlo kot pa seči globoko v denarnico za podoben izdelek. Predvsem pa je uporaba licenčnega prostega programja legalna, zloraba licence lastniškega pa kazniva in vedno bolj tudi preganjana.

Pozabil sem omeniti še en sklop populacije, ki tudi vpliva na samo gledanje uporabnika na prosto programje. Tu imam v mislih predstavnike lastniške opreme, ki v prostem programju vidijo tekmeca in nevarnost. Nevarnost v obliki konkurence. V to skupino se ne želim spuščati, a omeniti jo moram zaradi govoric, ki jih sprošča in seje paniko med ljudmi. Vedeti je namreč potrebno, da s tem, ko pride na “trg” prosto programje, ki je dobro, uporabno in brezplačno, podjetja izgubijo določen tržni delež. Tega ne morejo enostavno zanikati in ker se je težko boriti proti brezplačni stvari je lažje onečastiti konkurenta. Pa čeprav s polresnicami, včasih celo neresnicami. Najpogosteje pa gre tu za izpostavljanje napak, ki jih ima prosto dostopni program, pa čeprav ima včasih lastniški tudi te iste napake.

A naj bo dovolj za sedaj. Več o prednostih in slabostih proste kode si boste lahko prebrali tu v naslednjih dneh, ko bom objavil tudi prve opise programov.

  • Share/Bookmark

V kategoriji Splošno

 

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

April 2007
P T S Č P S N
    Maj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30