CDex

21.04.2007

Prejšnjič sem predstavil prosto orodje za snemanje in urejanje zvoka prek mikrofona in ostalih vhodnih povezav, danes pa orodje za snemanje glasbenih CDjev in njihovo pretvorbo v .wav ali .mp3 obliko. Za izdelavo mp3-jev oziroma ostalo pretvorbo glasbe smo včasih v Windows okolju potrebovali razne plačljive programe, sedaj pa to delo opravi preprost programček imenovan CDex.

Delovanje je preprosto: Namestimo si program, ki je dostopen pod licenco GPL (odprta koda), če vemo, kaj delamo se še dodatno poigramo z nastavitvami, v CD Rom vložimo CD z avdio glasbo in pričnemo presnemavanje.

CDex nam omogoča poimenovanje posameznih datotek ter njihovo opremljanje z ID3 informacijami, ki nosijo podatke o albumu, izvajalcu, naslovu pesmi, njeno zap. št., letnico izdaje albuma, zvrstjo,… ki jih lahko dodamo ročno ali pa program namesto nas poišče podatke na spletu.

CDex nam ponuja tudi izbiro različnih jezikov, med drugim tudi slovenskega ter izdelavo igralnih seznamov v obliki .pls in .m3u.

Program najdete na njegovi uradni spletni strani, na računalnik pa si ga lahko shranite od tule. Dodatne jezike lahko najdete na tejle strani. Trenutno je na voljo za operacijski sistem MS Windows. Zadnja stabilna verzija je 1.51, na voljo pa je tudi preizkusna različica 1.70beta2 (ni stabilna).

Opozorilo: V Sloveniji je, v kolikor sem prav razumel trenutno zakonodajo, dovoljena izdelava t.i. varnostnih kopij albumov, ki so v lasti osebe, ki varnostno kopijo izdeluje, prepovedano pa je vsako ostalo nezakonito presnemavanje avtorskega materiala brez dovoljenja avtorja oz. založbe!

  • Share/Bookmark

V kategoriji Glasba

 

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

April 2007
P T S Č P S N
    Maj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30