VLC Player

23.04.2007

Za predvajanje filmov imamo ponavadi na svojih računalnikih celo goro programske opreme. Za uporabnike MS Windows operacijskega sistema velja, da so ob nakupu računalnika in omenjenega OS vsi popolnoma navdušeni nad vgrajenim Windows Media Player-jem. Predvaja filme, mp3 datoteke, kaj bi kdo še želel. A pride čas, ko si želimo ogledati kak .avi film. Ne gre. Po spletu poiščemo DivX kodek, po nasvetu prijateljev še XviD kodek in ugotovimo, da zvok ne deluje. Pobrskamo še za AC3 kodekom in ugotovimo, da film sicer deluje, a podnapisi žal ne. Ko končno najdemo kakšen drug predvajalnik (recimo znan slovenski proizvod BS Player) ugotovimo, da nam nove verzije namestijo reklamna sporočila. Pa naj bo, si rečemo, zastonjska roba kot kaže le ni zastonj. Tako med vikendom na svoj fotoaparat posnamemo kratek filmček otrok na snegu in žalostno ugotovimo, da so v .mov formatu, za katerega izvemo, da pripada Applovemu QuickTime paketu, ki je sicer zastonj a nam ob namestitvi želi namestiti tudi iTunes, ki ga pa ne potrebujemo. S časom se pojavi še potreba po gledanju DVD filmov in brskanje za dobrim predvajalnikom.

Na spletu pa obstaja odprtokodna rešitev pod imenom VLC media player. Gre za pod GPL licenco izdan program, ki zna brez inštalacije dodatnih kodek-ov oziroma kar kodek paketov predvajati tako glasbo kot tudi filme v AVI, DVD, MOV, MPEG, MPG, ASF/WMV/WMA, OGG/OGM, WMA, FLAC,… formatu. Od pomembnejših datotek, na katere lahko dandanes naletite ne podpira edino Real formata (delna podpora za glasbene datoteke sicer obstaja, za video pa še ne).

VLC player je preprost program, a omogoča veliko. Poleg že omenjenih glavnih funkcij, torej gledanja videa in poslušanja glasbe, si lahko njegov izgled prilagodimo našim željam oziroma okusu. V ta namen uporabimo različne oblekice, pri čemer lahko uporabimo tudi tiste, ki jih navadno uporablja WinAmp. Omogoča nam predvajanje podnapisov, izdelavo posnetkov trenutnega ekrana (zajem slike).

Nastavitev je ogromno. Za “nezahtevne” uporabnike so jih večino skrili, a jih lahko hitro prikličemo z kljukico na polju “napredno”. Tudi same opcije, ki nam jih program nudi med predvajanjem filma ali skladbe, so številne. Od vklopa in izklopa slike, zvoka, podnapisov, vizualizacije do nastavljanja filmskega razmerja ter nastavitve zvoka.

Svoje delo opravlja hitro, dobro in precej nezahtevno. Do sedaj z njim še nisem imel večjih težav, res pa je, da je malce “trd” za uporabo in za popolno prilagoditev uporabniku zahteva poseganje v nastavitve. Predvsem se to pozna pri podnapisih, kjer je ponavadi potrebno prenastaviti njihovo velikost pisave ter format, v katerem so zapisani (najpogostejša sta UTF-8 in Latin-1(2)).

Poleg tega, da ne podpira (še?) Real formata je glavna pomanjkljivost sam prikaz podnapisov, ki se (še) ne prikazujejo na črnem robu pod filmom ampak na sami sliki. Bolj razvajeni uporabniki bodo pogrešili tudi tisto majhno, tanko upravljalno ploščo, ki se pri celozaslonskem načinu pojavi na spodnjem robu ekrana, ko gremo z miško čezenj. Žal je nima.

Če povzamem je VLC media player dobra, hitra, zastonjska rešitev težav s programi za predvajanje filmov tako v DVD kot tudi v AVI, MOV, MPEG obliki. Uporaben je tudi kot predvajalnik glasbe različnih formatov.

Program lahko najdete tule (uradna stran), nekaj njegovih posnetkov v delovanju pa tule. Na voljo je za različne operacijske sisteme, za katere pa si lahko ogledate na tej strani. Od tu si program lahko tudi posnamete na svoj računalnik.

 • Share/Bookmark

V kategoriji Film, Glasba Tagi:

 

4 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Typhon  |  23.04.2007 ob 14:59

  Typhon

  Super članek! Ko sem pred kakimi 6 meseci na Windows razledku ponovno preizkusil novo različico BSPlayerja sem tudi jaz razočaran ugotovil, da se v njem skriva adware.

  Glede na to, da je VLC Player še mlad, ga čaka razburljiva prihodnost z veliko novimi funkcijami.

 • 2. Luka  |  23.04.2007 ob 16:28

  Luka

  Hvala! Članek je malce dolg, pa slikovnega gradiva mu manjka, a težko je krajše opisati ta program.
  BSPlayer je bil včasih 1A in kar verjeti nisem mogel, da je kaj takega lahko prišlo iz naših krajev. Pa še zastonj je bilo in brez reklam. Žal je bil produkt predober in so avtorji želeli z njim tudi kaj več zaslužiti kot pa si samo delati ime.
  Škoda, da je VLC malce trd za uporabo (v smislu da moraš ugasniti celozaslonski način predvajanja zato, da pritisneš pavzo) pa sem ravno danes videl na nekem forumu, da bodo te pomanjkljivosti odpravili (Google je v svojem projektu odobril štipendiranje enega študenta, ki bo tekom poletja izdelal uporabniški vmesnik za nadzorovanje filma v celozaslonskem načinu). Upam, da bom v jeseni lahko poročal o bolj mehki uporabi tega programa!

 • 3. Andrej  |  24.04.2007 ob 16:00

  Pozdrav, te mogoče zanima kakšne izmenjava vsebine z slovenskim odprtokodnim protalom http://www.odprtakoda.org?

 • 4. Odprta koda - Prosto prog&hellip  |  3.03.2008 ob 09:30

  [...] februarja je izšla nova različica predvajalnika video in glasbenih vsebin: VLC Player. Pretresljivih novosti v tej različici ni, odpravljeni so številni hrošči in varnostne luknje. [...]

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

April 2007
P T S Č P S N
    Maj »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30