Openoffice.org

3.05.2007

OpenOffice.org je pisarniška zbirka programov, ki je sestavljena iz urejevalnika besedil imenovanega Writer, urejevalnik preglednic Calc, orodja za izdelavo prezentacij Impress, risarskega orodja Draw, matematičnega programa za pisanje formul Math in baze podatkov Base. izdana je pod licenco LGLP (odprta koda). Glavni pokrovitelj je Sun Microsystems, poleg njega pa v projetku sodelujejo tudi številna druga podjetja, med njimi Google in Novell Inc.

Openoffice.org Writer

OpenOffice.org je po izgledu, ureditvi menijev, funkcijah in uporabnosti zelo podobna MS Office verzijam nekje med 2000, XP in 2003. Klasičen izgled pomeni manj učenja in prilagajanja, a kljub temu morda kje kakšne stvari ne bomo takoj našli, saj se nahaja na drugem mestu kot pri MS različici.

Openoffice.org Calc

A naj vas to ne ustavi, za večino uporabnikov Office orodij bo namreč prehod med eno in drugo različico popolnoma neboleč. Hkrati pa nas bo OpenOffice.org prijetno presenetil z nekaterimi bonbončki, kot je na primer izvoz dokumenta v poznan PDF format, ki omogoča pregledovanje in tiskanje dokumentov v takem stanju, kot smo jih shranili. Poleg tega omogoča izvoz dokumentov tudi v (X)HTML obliki, LaTex, swf,.. ter seveda tudi trenutno najbolj popularnih formatih MS Office (.doc, .xls, .ppt).

Openoffice.org Impress

Ravno v formatih se skriva tudi največja prednost OpenOffice.org pred lastniškim tekmecem. Ste že kdaj doma shranili dokument v MS Office 2003 ali XP, nato pa ga dostavili stranki, ki še vedno uporablja MS Office 97 ter ugotovili, da ste pri stranki odprli popolnoma drug dokument kot pa ste ga doma shranili? To se je zgodilo prijateljici, ki je morala za naročnika urejevati tabele in jo je naročnik skoraj odpustil, saj je na svoj računalnik prejel enako tabelo, kot jo je poslal. To se je zgodilo kolegu, ko je na fakulteti pri zagovoru diplomske naloge ugotovil, da polovica njegove prezentacije ne deluje tako, kot bi morala. To se je zgodilo tudi meni, ko sem urejeval lokalni časopis.

Openoffice.org Draw

OpenOffice.org uporablja odprt ter dobro dokumentiran format ODF, ki se tekom časa in različic programa ne spreminja do te mere, da ne bi bil kdaj kompatibilen s prejšnjimi različicami. Izvoz in branje MS Office formatov niso ravno idealni, a vse zgoraj omenjene težave smo uspešno rešili z uporabo tega prostega programa kot vmesnika med originalnim dokumentom in končno različico.

OpenOffice.org je sprožil tudi veliko akcijo proti kraji intelektualne lastnine bolj poznane kot programsko piratstvo. V akciji nastopa proti zlorabi licenc programov ter namesto tega predlaga uporabo prostega, licenčnega in zastonjskega programja, v nabor katerega spada tudi sam. Zato sedaj sprašujem tudi vas: se splača kupiti program, če lahko zelo podobno različico dobite brezplačno? Se splača kršiti zakon z nelegalno opremo, če imate na voljo legalno?

Openoffice.org Writer v sl. jeziku

Aja, še mimogrede – obstaja tudi slovenska različica OpenOffice.org in obstajajo tudi slovenski slovarji za preverjanje črkovanja.

 • Share/Bookmark

V kategoriji Pisarna Tagi:

 

24 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. skjar  |  3.05.2007 ob 08:30

  skjar

  ej se, k je ma office tisoč funkcij več, ki pa jih nujno rabiš, če hočeš kaj strokovnega pisat. Primer so sam grafi v excelu, da ne ge še kam drgam

 • 2. Tsiolkovsky  |  3.05.2007 ob 08:45

  skjar, kar precej pretiravaš s 100 funkcijami več in nujnosti za strokovna dela. Ne boš verjel kdaj sem jaz prešel z MS Office na OpenOffice.org. Pisal sem diplomsko nalogo za fiziko in se je MS Office obnašal naravnost glupo, Neverjetno okoren je za pisanje pravilno strukturiranih daljših dokumentov. Tu se je OpenOffice.org odrezal odlično. Grafi pa tudi niso noben problem v OpenOffice.org pa verjemi v diplomski za fiziko jih je kar precej. Če bi pa res hotel eno ornk stvar za pisanje strokovnih del potem pa itak ni boljšega od LaTeXa in posebnih orodij za grafe.
  Pa dostikrat tudi dobim občutek, da se ljudje precej premalo zavedajo pomembnosti odprtih in prostih standardov, kot je na primer OpenDocument Format (ODF ali ISO/IEC 26300:2006). le taki standardi zagotavljajo, da bodo naši podatki vedno dostopni, tudi čez 100 let, le taki standardi zagotavljajo pravične in enakovredne pogoje za konkurenco med izdelki ki standard uporabljajo. In vsi vemo kako je čimveč zdrave konkurence dobro za nas potrošnike.

 • 3. Typhon  |  3.05.2007 ob 09:32

  Typhon

  Dobro napisano! Zanima me samo nekaj glede prve in zadnje slike. Na prvi je OOo na Windows, na drugi pa na Linuxu. Ali je možno vgnezditi tisto orodno vrstico na levi strani (prva slika) tudi v Linux različici?

 • 4. buba švabe  |  3.05.2007 ob 09:40

  buba švabe

  Problem nastane edino, ko hoče ena firma preiti na OpenOffice, ima pa ogromno dokumentov, ki vsebujejo makro kodo. To enostavno ne bo šlo tako hitro, če sploh.

  Poleg tega je treba ogromno časa in sredstev namenit za izobraževanje. Ker tajnice so po definiciji glupe. Ne vse, ampak večinoma.

  Ampak za domačo uporabo in nova podjetja in organizacije, ki nimajo obstoječega sistema, ki temelji na MS produktih, je OO edina smiselna rešitev.

  Btw, diplomo sem pa jaz napisal v LaTeX-u… :)

 • 5. Luka  |  3.05.2007 ob 10:47

  Luka

  Sam sem prešel na OpenOffice.org ko sem moral urediti okoli 60 strani besedila in slik za nek šolski časopis in mi MS Word enostavno ni pustil pravilnega številčenja poglavij, podpoglavij in celo strani. Čeprav sem sam precej zahteven uporabnik in znam iz tega orodja iztisniti veliko, sem odpovedal. Odpovedali so tudi kolegi, programerji in tudi pisci dokumentacije, za katere bi rekel, da morajo zadeve še boljše poznati kot jaz. Ko sem dokument odprl v Openoffice.org sem imel obliko in številčenje popravljeno v petih minutah, dokument pa shranjen v PDF obliki in naslednji dan sem bil s strani tiskarne pohvaljen za dobro izdelano zadevo.
  Grafi so šibka točka OpenOffice.org programov, a za moje potrebe pisanja seminarjev iz farmacevtske administracije (statistika, obdelava podatkov, prezentacije,…) so se izkazali za zadostne.
  OpenOffice.org je zaenkrat še vedno bolj na ravni domače uporabe, za podjetja ima prešibko podporo makrom (naslednje verzije naj bi to spremenile), pa tudi ne podpira (še) enostavnega mrežnega sistema nameščanja, odstranjevanja, nastavljanja, tako da za velike firme ne pride v poštev. Manjša podjetja pa imajo zastonj, legalno alternativo, ki ne bo kmalu izginila iz obličja sveta.
  Hkrati pa podpira omenjeni OpenDocument Format (ODF), ki je odprtega tipa, dokumentiran in potrjen s strani ISO organizacije (je standard). Tako bo dokument viden na vseh verzijah pisarniškega paketa tudi v prihodnosti (za razliko od Office-a XP in 2003, ki absolutno ne delujeta na MS Office opremi nižji od 2000).
  @Typhon: Sam niti nisem opazil, da je možno ta okna pripeti v program. Tako da bom najprej pogledal kako se to naredi v Windows okolju, nato ti pa sporočim kako se to stori v Linux okolju (če je seveda možno). Če pa kdo drug pozna odgovor pa bom tudi sam vesel namiga!

 • 6. Dr. Onyx  |  3.05.2007 ob 11:24

  Mislim da je zadnja različica MS Offica (2007) tako različna od predhodnih in ima tudi privzet nov format zapisa dokumentov, da je prehod na MS Office 2007 iz prejšnjih različic po mojem podoben prehodu na OO.

 • 7. Luka  |  3.05.2007 ob 17:15

  Luka

  Sicer MS Office 2007 še nisem videl v živo, kaj šele preizkusil, tako da tole jemljite z rezervo.
  Novi “kvaziodprti format” naj bi nadomestil znameniti .DOC format, tako da bo stare dokumente treba počasi spremeniti v novega. Nova oblika menija “ribbon” je enim sicer zelo všeč, drugim nič posebnega, nekateri pa se ga nikakor ne morejo navaditi. Tako da so občutki pri ljudeh mešani. OpenOffice.org ima zelo podoben sistem menijev kot MS Office 2003 in nižji, tako da marsikaj zlahka najdemo. Določene razlike so, a se jih kmalu navadimo – vsaj meni niso predstavljale problema. Določeni ukazi so bližje in manj skriti kot pri MS Office. Je pa vse to stvar posameznika.

 • 8. Luka  |  5.05.2007 ob 09:14

  Luka

  @Typhon: V Windows okolju lahko okna pripnemo na standardni, povleči-in-spusti način – odpremo recimo krmilnik (F5) in slogovno okno (F11), ju primemo in povlečemo do desnega ali levega roba ekrana. Tam ju spustimo in avtomatsko se bosta priključila ostalemu sistemu.

 • 9. Typhon  |  5.05.2007 ob 09:21

  Typhon

  Hvala za info! Izgleda, da v Linuxu ni te možnosti. Na voljo je le lebdeči način., škoda.

 • 10. mojca  |  6.05.2007 ob 21:11

  Zdravo, Luka!
  Rada bi samo pohvalila tvoj blog in temo, o kateri pišeš. Pred časom me to ni zanimalo, ko pa sem dobila seminarsko nalogo Odprtokodne rešitve, sem začela brskati in našla tudi tvoj blog. Le uspešno naprej, sledimo ti :-) .
  Lep pozdrav, Mojca

 • 11. Luka  |  6.05.2007 ob 21:26

  Luka

  @Mojca: Hvala za pohvale, upam, da si tu našla kaj za tvojo seminarsko. Tekom naslednjih tednov pride še kar lep šopek programčkov, tako da se bo zbirka dopolnila. Če pa te kakšna rešitev še posebej zanima pa kar na dan z besedo oz. vprašanjem! Sicer pa veliko uspehov pri seminarski. Smem vprašat: za kateri predmet in na kateri šoli jo pa pišeš?
  LP Luka

 • 12. mojca  |  6.05.2007 ob 22:10

  Ja, seveda smeš. Delam magisterij na fakulteti za management, predmet pa je Management e-poslovanja. Sicer sem kemik, zdaj bolj v komercialnih vodah… Presedim skoraj vse dneve in vecere za racunalnikom- služba, seminarske,…Malo preveč, a bo že. Hvala za lepe želje in zagotovo te bom še kaj povprašala.
  LP, Mojca

 • 13. Jure Repinc  |  7.05.2007 ob 21:13

  Sam sem tudi že pred leti prešel z MS Office na OpenOffice.org. Preprosto se mi ni več zdelo vredno zapravljato denarja za MS Office, ko pa že OpenOffice.org zadovolji vse potrebe. Ne zdi se mi niti vredno zapravljati časa za iskanje crackov ali pa serijskih številk za piratski MS Office. Druga prednost OpenOffice.org pa je bila tudi ta, da paket teče na večih operacijskih sistemih, vključno z Linux na katerega sm kasneje prešel. Tako da ti openOffice.org pusti odprtih več vrat in več izbire za lažji prehod na ostale operacijske sisteme. Se pa strinjam tudi z ostalimi kako zelo pomembni so odprti standardi kot je ODF za shranjevanje, izmenjavo in arhiviranje dokumentov.

 • 14. sonja  |  10.05.2007 ob 17:14

  živjo!
  vidim da obvladate OpenOffice :) No jaz se ga še navajam. Zanima pa me sledeče: kako za vrag… si namestim slovenski slovar za črkovanje. imam zadnjo verzijo (2.2), oz na drgem računalniku predzadnjo (2.1).
  Prosim, prosim, naj mi kdo razloži, kako naj si namestim črkovanje???????!!!!!!!!!!!!!!!
  hvala :)

  drugače pa morem pohvalit; podpiram bloge, ki se ukvarjajo z resnimi in uporabnimi zadevami

 • 15. Luka  |  10.05.2007 ob 18:56

  Luka

  Lep pozdrav, Sonja!
  Hvala za komentar. Pohvalno, da uporabljate ta programski paket. Ker namestitev slovarjev ni možna v enem koraku, sem spisal kar kratka navodila, kako se to stori in jih bom sedaj objavil. Upam, da vam bodo prišla prav.
  Veliko uspehov pri uporabi. Če bo pa še kakšno vprašanje pa kar povprašajte!

 • 16. Odprta koda - Prosto prog&hellip  |  10.05.2007 ob 19:03

  [...] pisarniškem paketu Openoffice.org, ki sem ga opisal pred kratkim, se slovarjev sicer ne da nastaviti tako, mimogrede, pretirano težko pa tudi ni. Samo [...]

 • 17. mojca  |  5.06.2007 ob 13:04

  Zdravo, Luka!
  Delam graf v OO calc, pa imam težave. Če sem delala v excelu , sem lahko avtomatsko pretvorila v tortnem grafu cifre v odstotke ter ukaszala, da se tekst in odstotki zapišejo na grafu, ne na legendi. Tu pa mi ne gre- sam ne pretvori v odtotke, niti mi ne zapiše vrednosti na tortnih odsekih.
  Hvala za pomoč, Mojca

 • 18. sonja  |  5.06.2007 ob 20:09

  Mojca bok!

  če dovoliš bi ti jaz poizkušala pomagat, ker sem se ravno v teh dneh ukvarjala s podobno težavo. in sicer ko imaš graf narejen, klikneš na na vsak košček (pri tortnem npr.) in izbereš lastnosti predmeta in v zadnji ikonci OZNAKE PODATKOV obkljukaš PRIKAŽI VREDNOSTI.

  Verjetno je še kak lažji način, samo jaz poznam trenutno samo tega.

 • 19. sonja  |  6.06.2007 ob 12:54

  povejte mi prosim, če imate kaj izkušen s uporabo OpenOffice.org v večjih sistemih. Npr. da vse Microsoftove programe zamenjamo z Openoffice. org programi. Ali se v takih primerih pojavljajo velike težave z usklajevanjem? in kakšne so te težave?
  Hvala za odgovore :)
  lp

 • 20. Luka  |  6.06.2007 ob 17:00

  Luka

  @Mojca: Zelo zanimivo vprašanje. Ker sam nisem nikoli še delal z tortnimi grafi, sem se tako lahko naučil še nekaj novega. Sonja je predlagala kar dobro pot, ki pa utegne biti malce naporna, še posebej če je dela z veliko podatki. Obstaja še lažja možnost: Klikni na graf, tako da ga lahko urejuješ (mislim, da je to dvoklik). V meniju izberi VSTAVI -> OZNAKE PODATKOV in nato Pokaži vrednost kot odstotek ter Pokaži besedilo oznake.

 • 21. Luka  |  6.06.2007 ob 17:08

  Luka

  @Sonja: Sam nimam izkušenj z namestitvami Ooo v večjih sistemih. Če bi šlo za uporabo doma potem ti skoraj ni treba skrbeti. Za kakšen teden imej nameščena oba pisarniška paketa, delaj pa samo z Ooo in kmalu se ti bo pokazalo, če so kje kakšne težave. Pri večjih sistemih (mislim industrija oz. uporaba v firmah,…) pa tak način žal ni tako enostaven, tako da žal ne morem kaj dosti pomagati.
  Lahko pa povem, kje lahko pričakujete težave. V kolikor uporabljate v svojih dokumentih makre le-ti niso tako enostavno prenosljivi, kot bi nas uporabnike to veselilo. Delno si lahko sicer pomagate z namestitvijo Novellove različice sistema OpenOffice.org. Nato lahko težave pričakujete pri prehodu iz Accessa na Base, saj je slednji slabo podprt in precej zaostaja za MS različico. Z grafi v Calc-u se, kot berem, že spoznavate, tako da vidite njihove omejitve. V veliki meri so popolnoma primerljivi z Excellovimi, a žal ne omogočajo enostavnega izpisa enačbe regresijske premice (nariše jo, do enačbe pa lahko tudi pridete prek raznih formul znotraj tabele, ne pa direktno z grafa). To se bo, vsaj upajmo, spremenilo jeseni, ko pride ven nova različica programskega paketa z izboljšanim sistemom grafov. Drugih pomanjkljivosti vam ne morem napisati iz preprostega razloga, ker jih ne poznam. Vem, da je Ooo popolnoma zmožen delovati in urejati velike besedilne datoteke z zapletenim oblikovanje. Prav tako je delo z prezentacijami precej enostavno, ko osvojite način dela s predlogami in stili. Preglednice so razen grafov enakovredne Excelu.
  Morda še ena prednost Ooo, ki jo radi spregledamo, a pride do izraza predvsem v firmah – stari datotečni formati. MS Office-i različnih verzij nimajo popolnoma kompatibilnih datotečnih formatov (dokument spisan v Wordu 2003 odprt v Wordu 97 izgleda drugače, kot v izvirniku). Pri Ooo teh težav ni – dokument shranjen v .doc formatu bo v Office XP izgledal enako kot v Office 97.
  In pa še neka prednost, ki ste jo pa že sama odkrila (in z vami kar nekaj bralcev tegale bloga): na voljo so vam velike mase ljudi, ki vam lahko pri reševanju težav pomagajo. Le vprašati morate, pa se bo že kje našel kdo, ki zna rešiti vašo težavo. Poleg tegale bloga lahko poskusite najti pomoč tudi na forumu http://www.oooforum.org/ , ki je namenjen predvsem temu programskemu paketu.

 • 22. mojca  |  6.06.2007 ob 17:14

  Luka in Sonja, hvala za pomoč! Mojca

 • 23. sonja  |  6.06.2007 ob 17:49

  Mojca, samo, da deluje :)
  Ja, mi bi radi tale OpenOffice.org uvedl v podjetju in se losal Microsofta. Malce se bojim, glede pretvarjanja…glede na to da gre za ogromno količino dokumentov. Bojim se da nebi prišlo do prevelikega mešanja podatkov…in urejenosti dokumentov s tem. Mal me je strah da bi se kakšni podatki kratko malo kje izgubili. No, bomo vidli kako bo šlo…malce bo na začetku verjetno porodnih težav in nejevolje uporabnikvo (zaradi uvajanja novosti) kot je to vedno. Upam pa da nam uspe brez večjih zapletov :)
  lp

 • 24. Luka  |  6.06.2007 ob 18:13

  Luka

  Kot prvo bi predlagal, da dobro analizirate delo z OpenOffice.org programsko opremo, tako da vidite, ali ima vse funkcije, ki jih potrebujete. Nadalje je pomembno, ali pri svojem delu v dokumentih uporabljate VBA makre, le ti namreč ne bodo delovali v OpenOffice.org (razen, če boste vzeli Novellov paket). Če imate omenjene makre potem bo verjetno najlažje, če jih avtor spremeni v jezik razumljiv OpenOffice.org. Potem se morate odločiti, v kakšnem formatu boste dokumente shranjevali. ODF, ki je OASIS in ISO standardni, odprtokodni format, je žal slabo podprt pri MS Office (čeprav se tudi tu stvari premikajo na boljše). Klasični DOC format naj bi tekom uporabe MS Office 2007 počasi izumrl, nadomestil naj bi ga njiihov novi format, ki pa zaenkrat še ni podprt v OpenOffice.org (pretvornik načeloma že deluje in se intenzivno razvija). PDF format, v katerega lahko shranjujete dokumente v OpenOffice.org, je verjetno najboljša izbira za arhivske dokumente, medtem ko pa njegovo popravljanje znotraj pisarniškega paketa ni možno.
  Če se boste odločili za shranjevanje dokumentov v ODF format vam bo delo pri prehodu olajšal čarovnik, ki omogoča Batch conversion (pretvorbo večih dokumentov iz enega v drug format). Najdete ga pod DATOTEKE -> ČAROVNIKI -> PRETVORNIK DOKUMENTOV.
  Prav tako vam predlagam, da si izberete zadnjo stabilno različico pisarniškega paketa. Uporabljajte tudi omenjen forum, tako boste lahko najbolje izkoristili pravo moč odprtokodnih programov – znanje ljudstva. Prav tako ne bo šlo brez popolne varnostne kopije vseh dokumentov, le tako boste lahko brez skrbi pred izgubo dokumentov.
  Držim pesti, da vam prehod uspe!

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Maj 2007
P T S Č P S N
« Apr   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031