Namestitev slovarjev v pisarniškem paketu Openoffice.org

10.05.2007

V pisarniškem paketu Openoffice.org, ki sem ga opisal pred kratkim, se slovarjev sicer ne da nastaviti tako, mimogrede, pretirano težko pa tudi ni. Samo sledite spodaj napisanim korakom in čez nekaj minut vam bo Writer, pa tudi drugi programi, že iskal napake v pisanju.

Nekatere korake lahko sicer tudi izpustite, sam opisujem celoten postopek, po katerem najprej odstranimo stare slovarje in nato namestimo nove. Tako se znebimo slovarjev, ki jih ne uporabljamo, s čimer pohitrimo tako samo delovanje Openoffice.org kot tudi hitrost črkovanja.

Odprite Explorer oziroma kak drug program za navigacijo med datotekami. Pojdite na sledeč naslov: c:\program files\openoffice.org X.Y\share\dict\ooo\, pri čemer je X.Y verjetna verzija vašega OpenOffice.org paketa. V kolikor te poti ne najdete ali uporabljate kakšen drug operacijski sistem kot je Windows XP potem boste pot najlažje našli zapisano v Openoffice.org programskem paketu in sicer pod Orodja – Možnosti – Openoffice.org – Poti (Paths).

Na tem naslovu pobrišite vse datoteke razen DicOoo.sxw in FontOoo.sxw. Gre za stare slovarje, arhivske datoteke in tekstovne datoteke z navodili za uporabo.
Zaženite DicOoo.sxw in omogočite makre.

Izberite slovenski jezik, tako bo upravljanje s programčkom lažje.

S klikom na gumb poženite Dicooo.

Izberite skrbniška namestitev, tako bodo slovarji nameščeni za vse uporabnike na danem računalniku.

V naslednjih korakih boste izbrali črkovalnik, nato pravila za deljenje besed in kot zadnje slovar sopomenk (le-ta v času pisanja še ne obstaja za slovenski jezik). Pred vsakih izbiranjem pritisnite gumb “Vrni slovarje”. Če želite izbrati več kot samo en jezik držite tipko “Ctrl” in z miško izberite želene jezike.

Na koncu odkljukajte “Ne nalagaj arhivskih slovarjev, ki so že nameščeni”. Program se bo sedaj povezal z internetom in prenesel slovarje. Ko konča lahko še preverite prenesene datoteke, a to ni potrebno.

Ugasnite OpenOffice.org. Ugasnite tudi morebiti prižgan “Hitri zaganjalnik”, ki počiva v Sistemski vrstici.

Ponovno prižgite Openoffice.org. Pod Orodja – Možnosti – Nastavitve jezika – Jeziki izberite privzeti jezik za dokumente želeni jezik (slovenski). Pod Pripomočki za pisanje preverite, če so vse nastavitve take, kot si želite. Predlagam da vklopite preverjanje črkovanja med tipkanjem. Če pišete dokumente v večih jezikih (slovensko in angleško) izberite preverjanje z vsemi nameščenimi slovarji.

Zaprite nastavitve in ponovno zaženite Openoffice.org. Črkovanje bi sedaj moralo delovati.

Morda se sliši zapleteno, a nameščanje je zelo sistematično in končano v nekaj minutah.

  • Share/Bookmark

V kategoriji Pisarna Tagi:

 

1 komentar Dodaj komentar

  • 1. HaDanjel HaLjubič  |  14.09.2011 ob 08:56

    Ha to je ful hafajn ker je hazanimivo. samo mi hanimamo hadnarja kr smo kupli hatraktor in nemorem kupit haworda.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Maj 2007
P T S Č P S N
« Apr   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031