KeePass

28.05.2007

Vsake toliko časa se mi zgodi, da izbrišem piškotke, ki jih je na računalnik shranil najljubši brskalnik. Ali pa kar operacijski sistem. In ko slednjega ponovno naložim, oziroma ko ponovno odprem brskalnik ugotovim, da ne morem obiskati mojega e-mail računa, forumov, ne morem se prijaviti na svojo domačo stran, FTP dostop mi ni dosegljiv. Vseh gesel ne morem držati v glavi. Še posebej ne, če jih uporabljam samo nekajkrat v letu. Kaj bi dal, da bi si jih lahko shranil v neko zaščiteno datoteko in jih vedno nosil s seboj.

Osnovno okno

Programček KeePass omogoča ravno to. Gesla shrani v zaščiteno in zakodirano bazo podatkov, do katere lahko dostopamo le s ključem, ki je sestavljen iz našega gesla (in po naši želji še naključnega skupka znakov). Podatki so tako relativno varni in dostopni samo nam.

Naključna izbira ključa

Seveda pa sama zaščita baze ni glavni adut tega programa. Bolj pomembno je, kako lahko urejujemo, vpisujemo, brišemo in spreminjamo naša gesla.

Gesla lahko razvrstimo v vnaprej pripravljene skupine in podskupine, kar olajša iskanje v danem trenutku najpomembnejšega računa. Za vsak račun lahko shranimo uporabniško ime, geslo, domačo stran, mu dodamo ime in podroben opis. Poleg tega omogoča tudi podatke o tem, kdaj določeno geslo preteče.

Dodajanje novega vnosa

Čeprav nas veliko uporablja gesla, ki so si med seboj enaka, pa to s stališča varnosti ni ravno najbolj priporočljiva metoda. Zato nam program KeePass lahko ustvari svoja, naključna gesla, kar oteži raznim računalniškim navdušencem brskati po naši zasebnosti.

Vendar pa je malce naporno prepisovati dolga zaporedja črk, številk in posebnih znakov. Za olajšanje tega dela nam priskočita na pomoč dve bližnjici: CTRL+B in CTRL+C. Prva nam v odložišče prepiše uporabniško ime, druga pa geslo. Prepis bo v odložišču počakal določeno število sekund (privzeto je 10s), nato pa se bo avtomatsko izbrisal. Tako lahko z ukazom CTRL+V hitro vnesemo geslo oz. uporabniško ime v želeno polje bodisi programa ali pa spletne strani. Do omenjenih kopiranj v odložišče lahko seveda pridemo tudi prek menija in leve funkcijske tipke na miški.

Shranjeno v odložišče

Toliko bi bilo o osnovni uporabi tega pomembnega shranjevalnika naših gesel dovolj. Naj omenim še, da poleg različice za uporabo na domačem računalniku lahko uporabimo tudi prenosno različico Portable KeePass. Bazo podatkov tako enostavno prepišemo na ključek si shranimo geslo in ključ za dostop do programa ter do svojih uporabniških imen in gesel dostopamo prek kateregakoli računalnika z USB povezavo.

  • Share/Bookmark

V kategoriji Pisarna Tagi:

 

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Maj 2007
P T S Č P S N
« Apr   Jun »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031