Notepad2

4.06.2007

Notepad oz. po naše Beležnica je vgrajena v operacijski sistem Windows. To je priročen program, ki nam omogoča pisanje besedil brez njihovega urejevanje. Majhen, priročen, hiter. Žal pa slej ko prej pridemo na kakšno od njegovih omejitev, recimo izredno počasnost odpiranja velikih datotek, nima številčenja vrstic, „prelom“ vrstic (line wrap) je neizrazit, ni možnosti barvanja sintakse, vrstica, v kateri se nahajamo ni označena, premalo možnosti urejevanje, (pre)preprosto iskanje.

Notepad2 je prav tako majhen programček, ki pa poskrbi za bolj zahtevnega uporabnika. Ima vgrajen označevalec sintakse, večjo zmogljivost pri delanju z velikimi datotekami, prav tako podpira daljše vrstice.

Osnovno okno

Prelomljene vrstice (če je ta opcija izbrana) lahko zamaknemo za nekaj znakov v desno, hkrati pa jih lahko označimo tudi z kljukico – tako hitreje razberemo kaj spada v katero vrstico.

Najbolj pa mi je všeč iskanje, saj podpira tudi „regular expression“, kar močno ojača samo brskanje za elementi besedila (iščemo lahko tudi prek večih vrstic, odstavkov, iskanje lahko upošteva tabulatorje, uporaba sistema ALI,…).

Iskalnik

Poleg tega lahko razveljavimo spremembe za več kot samo zadnji korak, funkcijo, ki jo pri „navadni“ beležnici zagotovo pogreša vsak. Okno lahko postavimo na vrh namizja, lahko ga naredimo celo prosojnega. Izbrano besedilo lahko celo oblikujemo – lahko spremenimo celotno izbrano besedilo v pisano z velikimi črkami, lahko pisano z malimi črkami ali pa zgolj zamenjamo velike črke z malimi in male z velikimi (uporabno, kadar smo po pomoti pustili vklopljen Caps Lock).

Možnosti

Notepad2 ima poleg omenjenih še precej drugih možnosti, ki nam pri delu pridejo prav. Sam lahko rečem da dokler nisem izvedel zanje jih niti nisem pogrešal, sedaj pa kar ne morem shajati brez njih. Zato sem z uporabo določenih posegov lahko originalni Notepad popolnoma nadomestil z Notepad2. Tule so navodila kako to storimo na Windows XP, XP SP2 in Windows Vista.

Domača stran

  • Share/Bookmark

V kategoriji Pisarna Tagi:

 

3 komentarjev Dodaj komentar

  • 1. GV  |  9.06.2007 ob 00:34

    Če ti je Notepad2 všeč (tudi meni je), boš zaradi Notepad++ začel delat prevale. :) Preveri. Notepad++

  • 2. Luka  |  9.06.2007 ob 14:20

    Tudi Notepad++ je super zadeva, še posebej za pisanje kode. Pravzaprav sem pred Notepad2-om našel Notepad++ in bil popolnoma navdušen nad njim. Uporabljal sem ga predvsem za pisanje HTML kode ter za urejanje CSS datotek. A nekako ni popolnoma nadomestil Beležnice, bil je za specifično uporabo. Malce velika aplikacija se mi je zdel za tako osnovno delo. Hvala pa vseeno za tole povezavo, bom tudi o tem še kdaj kaj napisal! :)

  • 3. Odprta koda - Prosto prog&hellip  |  9.08.2007 ob 18:26

    [...] iz dopusta sem v svojem odjemalniku RSS novic našel Davidovo novico, da je izšla nova verzija že omenjenega nadomestka priljubljene Beležnice (Notepad) na Oknih (Windows) – [...]

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Junij 2007
P T S Č P S N
« Maj   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930