Hugin

15.06.2007

Ljudje me pogosto vprašajo, zakaj se moram vedno na vrhu hriba zavrteti okoli svoje navpične osi, pri tem pa kar naprej škljocati s fotoaparatom. Konec koncev je pogled z večine hribov (vsaj sosednjih) skoraj enak. In pa kaj mi bo 20 dolgočasnih fotografij skalovja. Tudi sam sem pogosto zastavljal ta vprašanja tistim, ki so to počeli pred menoj.

Volčji potok

Odkar pa mi je oče pokazal odprtokodni program Hugin, pa ne sprašujem več. Programček namreč iz serije slik izdela panoramo, slike poskuša tem bolj enakomerno osvetliti in optimalno obrniti.

Dodajanje slik

Izdelava panoramske slike postane tako zelo preprosta. V prvem koraku prižgemo Hugin, nato izberemo našo serijo fotografij. Sledi bolj zahtevni del izbire stičnih točk, ki morajo biti tembolj enakomerno porazdeljene po celem spektru slike, tako vertikalno kot horizontalno. Na srečo nam priskoči na pomoč kar algoritem programčka, tako da mi samo še optimiziramo njihovo postavitev. Pred samim lepljenjem si izberemo razne nastavitve, recimo kakšne približke naj si izbere pri preračunavanju in lepljenju, kako naj obrne sliko, da bo horizont vodoraven in ne poševen,…

Stične točke

Ko izberemo ustrezne nastavitve programček izvede lepljenje in izdela končno sliko, ki jo je včasih potrebno še ustrezno obrezati, da dobimo pravilne robove.

Nastavitve pred leplenjem

Navodila so morda malce zapletena, a brez skrbi – izdelava panoramskih slik je zelo preprosta. Edino, kar se vam lahko zgodi, je to, da na izletih ne boste več slikali svoje druščine ampak samo naravo.

Veliko lepih izletov, dobre svetlobe ter obširnih motivov.

Reka v Lokvah

Povezave:

 • Share/Bookmark

V kategoriji Slike Tagi:

 

2 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. buba švabe  |  15.06.2007 ob 10:33

  buba švabe

  Jst sm ta program našel pred kakim letom, letom pa pol. Kot da sem odkril Ameriko. :) Zdej poslikam po 20 in več fotk in jih limam skupi…

  Mimogrede, reče se algoritem, ne logaritem… ;)

 • 2. Luka  |  15.06.2007 ob 17:16

  Luka

  Oči je ta programček našel tudi kako leto nazaj. Ravno prepirala sva se glede Firefoxa – bil je močno proti njemu, saj njegova domača stran pač v njem ni dobro delala. Potem pa so v službi malce menjali prog. opremo in so prešli na SAP, a zadeva ni delovala ne na njihovem brskalniku ne na IE. Pa so poskusili iz lisičko in je delalo. Od tedaj ni več tako zaničljiv. Nato pa je iskal program za izdelavo panoram in je naletel na Hugin-a. Še danes ne morem pozabiti, kako mi je ponosno pokazal to svojo najdbo.
  Sedaj ima tako on kot tudi jaz poln disk čudnih fotk nekega skalovja, neba, morja, gozdov,… ter nekaj ogromnih zlepljenih slik. :)
  Hvala za popravek, do tega pride če pišeš sestavek pozno ponoči, ko se pripravlja lunina mena in ko na delovnem mestu pride do problema, ki ga je potrebno rešiti. ;) Algoritem je res bolj primeren izraz za to, kar sem hotel povedati :)

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Junij 2007
P T S Č P S N
« Maj   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930