7-zip

28.06.2007

7-zip je orodje namenjeno izdelovanju in stiskanju arhivskih datotek. Po domače bi rekli, da z njim lahko “zazipamo” oziroma “odzipamo” dokumente, slike,… Vendar pa je format zip samo eden izmed številnih formatov, ki jih program lahko odpre oziroma naredi.

Osnovno okno

Osnovni format, s katerim zna 7-zip ravnati, je .7z. Dobro se razume tudi z bolj znanim in morda celo trenutno najbolj uporabljenim zip formatom, za katerega običajno uporabljamo plačljiv WinZip program. 7-zip pa zna ravnati tudi z arhivi tipa .gzip, .tar, odpreti pa zna tudi .rar, .cab, .iso, .arj, .lzh, .rpm, .deb, .nsis ter še nekatere druge.

Poleg enostavnega stitkanja datotek v arhiv imamo na voljo tudi dodatne nastavitve, ki vplivajo na hitrost stiskanja in velikost končne datoteke. To pride prav bolj naprednim uporabnikom, za osnovne potrebe so dovolj privzete nastavitve.

Nastavitve stiskanja

Morda je potrebno izpostaviti eno slabost, ki jo ima program 7-zip: pri stiskanju in razširjanju .zip datotek je počasnejši od njegovih plačljivih tekmecev. Na tem področju se je do sedaj sicer že precej popravil in se še vedno popravlja, a vseeno se mi zdi pravilno, da to slabost izpostavim.

Za konec pa še kaka prednost – format 7z omogoča bistveno hitrejše stiskanje in hkrati tudi manjšo končno velikost arhiva, kot pa tekmec WinZip. Tudi če stiskamo v format .zip bomo pri številnih tipih datotek opazili višji odstotek stisnjenosti, kot pri tem tekmecu. Omenil pa sem že, da lahko spreminjamo pogoje, v katerih program 7-zip deluje, s čimer vplivamo na končno velikost arhivske datoteke. Žal pa običajno boljše stiskanje pomeni tudi daljši čas celotnega postopka.

Vgraditev 7-zip programa v meni Windows Explorerja (Raziskovalec)

7-zip je odlična brezplačna odprtokodna alternativa demo verzijam plačljivih programov. Še posebej, ker v enem programu omogoča ravnanje z nekaterimi najpopularnejšimi tipi arhivskih datotek.

Povezave:

  • Share/Bookmark

V kategoriji Pisarna

 

1 komentar Dodaj komentar

  • 1. Typhon  |  28.06.2007 ob 17:16

    Typhon

    Dober program! Že kar nekaj časa ga uporabljam na Linuxu. Hitrost delovanja se je tekom časa res popravila, kar še posebej velja, če program uporabljate v ukazni vrstici (ne vem ali na Oknih ta možnost obstaja?).

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Junij 2007
P T S Č P S N
« Maj   Jul »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930