SumatraPDF – pregledovalnik PDF dokumentov

10.07.2007

Včasih je lepo videti, da neka velika firma izdeluje dober program in ga trži brezplačno. Tako kot Adobe trži svoj bralnik PDF datotek. Program je dober, lep in uporaben. Služi svojemu namenu, branju PDF dokumentov, hkrati pa omogoča tudi številne dodatne možnosti, kot je sledenje povezavam znotraj dokumenta, njegovo tiskanje, celozaslonski prikaz,… Ima lepo obliko in eno veliko pomanjkljivost – kljub številnim izboljšavam je počasen in zelo rad sega po velikih količinah spomina.

Sumatra je njegova odprtokodna različica. Gre za majhen, lahek program, ki zvesto služi svoji osnovni funkciji – branju PDF dokumentov. Ima zelo malo funkcij, a nobene, ki bi oškodovala bralca. Se hitro zažene, porabi malo sredstev in je prenosna (lahko jo nosimo s seboj na USB ključku in uporabimo na kateremkoli računalniku, ki poganja Windows OS).

Osnovno okno

Dokumente lahko beremo in tiskamo. Upošteva zaščito dokumentov (ne odpira zaščitenih, če ne poznamo njihovega gesla). Omogoča povečavo in pomanjšanje bralnega polja, s čimer se lahko prilagodi potrebam bralca in njegovi strojni opremi.

Odprt dokument, meni Pogled

Zaradi svoje hitrosti in majhnosti pa ji manjkajo nekatere precej priročne funkcije. Tako recimo ne omogoča sledenju povezavam, ne tistim, ki kažejo znotraj dokumenta in ne tistim, ki kažejo na spletne strani. Prav tako pogrešam celozaslonski način branja dokumentov. A slednjega zaradi svojega minimalističnega izgleda niti ne potrebuje – ima le eno orodno vrstico, pa še to se lahko po potrebi ugasne. Sumatra ima pa še eno, vsaj zame resno pomanjkljivost: ne omogoča iskanja po dokumentu. Ker moram pogosto brskati po številnih člankih in iskati razne ključne besede, me ta pomanjkljivost še najbolj prizadene. Prav tako Adobe-ov PDF Reader omogoča prikaz določenih svojih dokumentov kot prezentacijo, s samostojnim premikanjem prosojnic, efekti med tem prehodom in efekti znotraj same prosojnice. Sumatra tega ne omogoča, saj je njen prvotni namen branje besedila.

Odprt dokument, meni Pojdi na

Kot je pogosto značilno za razvijajoče se odprtokodne programe pa se težavi z povezavami kot tudi iskanje znotraj dokumenta že odpravljata in avtor pričakuje, da bosta odpravljeni do izida naslednjih verzij.

Odprt dokument, meni Zoom

Povezave:

 • Share/Bookmark

V kategoriji Pisarna Tagi:

 

4 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. picnik  |  10.07.2007 ob 17:51

  Kul programčič…
  Manjka mu iskanje, zapomnjenje nastavitev pogleda, nastavitve tiskanja, povezave in fullscreen.

  Zaenkrat ostajam na prav tako hitrem Foxit PDF readerjem. Ga bom pa imel na WatchListi.

 • 2. Luka  |  11.07.2007 ob 21:20

  Luka

  Foxit PDF Readerja še nisem sprobal, a kolikor sem prebral je prav tako majhen in hiter. Žal ni opensource, je pa zato zastonjski, kar večini uporabnikov pravzaprav ne predstavlja velike razlike. Hvala za informacijo, verjetno bo kakšnem od bralcev z veseljem posegel tudi po njem.
  Mimogrede ali kdo pozna kak program, ki si zapomni, na kateri strani si prenehal z branjem določenega PDF dokumenta in ga naslednjič odpre na tej strani? Ali pa samo jaz še nisem našel te opcije v kakem od najbolj popularnih PDF readerjev…

 • 3. Odprta koda – Prost&hellip  |  29.11.2010 ob 10:42

  [...] odprtokodne programske opreme. Pričelo se je s lahkotno alternativo Adobe PDF Readerju – SumatraPDF. Že tako zelo dober bralnik PDF datotek s seboj prinaša nekaj izboljšav. V prvi vrsti je močno [...]

 • 4. Odprta koda – Prost&hellip  |  9.02.2011 ob 08:38

  [...] dnevi je izšla nova različica bralnika PDF dokumentov Sumatra PDF. Kot je bilo že večkrat omenjeno, gre za lahko, hitro in zmogljivo konkurenco bolj znanemu in uveljavljenemu Adobe PDF [...]

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Julij 2007
P T S Č P S N
« Jun   Avg »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031