Pingus

30.08.2007

Poletja je konec, dnevi se krajšajo, večeri pa daljšajo. Od dopusta je minilo že nekaj tednov in počasi že pričenjamo odštevati dneve do naslednjega. Tudi šolarji že pričenjajo iskati pozabljene šolske torbe ter opremo, ki sodi vanje. Da pa bi ta čas tem hitreje minil, sem se odločil poiskati in predstaviti nekatere odprtokodne igre.

Uvodni zaslon

Čeprav internet ponuja tudi kar nekaj zapletenih odprtokodnih iger, tako s strateškega kot tudi grafičnega vidika, pa bi za začetek predstavil nekaj bolj preprostega. Nekateri od vas se verjetno še spominjajo slavnih Lemmingsov, igre pri kateri smo morali na varno pripeljati določeno število delavcev, pri čemer smo imeli na voljo omejena sredstva. Sedaj je na voljo igrica Pingus, ki se šteje med klone originalnih Lemmingsov.

Prvi otok

Tu namesto Lemmingsov vodimo do domovanja Tuxe, pingvinčke. Na začetku znajo samo hoditi. Hodijo v eno smer, ko pridejo do ovire pa se obrnejo v drugo. Zaradi tega se lahko zelo hitro zapletejo med dve oviri ali pa padejo s pečine. Tako jim moramo priskočiti na pomoč.

Opis naloge

Na voljo imamo, tako kot pri originalni igri, kopače, rudarje, ustavljalce, minerje, letalce in plezalce. Seveda je vseh teh sposobnosti zgolj omejeno število, ki je odvisno od težavnosti naloge, ki jo morajo ob naši pomoči zaključiti. S spretnim kombiniranjem ukazov lahko nalogo končamo tudi z manj porabljenimi sposobnostmi, kot pa je bilo predvideno.

Ena izmed sob

Sobe, torej naloge, so kratke, tako da je igra primerna za tistih nekaj minut odmora, ki si jih lahko privoščimo tekom našega dela. Tudi posebnih navodil ne potrebujemo. Samo nekaj spretnosti, hitrega razmišljanja in sklepanja ter predvidevanja nadaljnjih akcij je potrebno, da se stopnja zaključi.

Ena izmed sob

Pri odprtokodnih igrah je pogost problem, da so igre okorne, počasne ali da se ne odzivajo na naše ukaze tako, kot bi si to sami želeli. Omenjena igra morda res nima tako sijoče grafike, kot smo jo vajeni iz raznih 3D streljačin, a konec koncev gre za drugačno filozofijo igre. Samo igranje potega gladko in brez zatikanja. Sam projekt morda resnično ne prekipeva od življenja, a tudi na pokopališču iger ni. Edina večja slabost je majhno število sob, torej nalog. Na voljo nam je namreč samo uvodnik, torej približno 20 sob. Obstaja pa še približno 160 delujočih soban, ki pa še niso povezane v skupno zgodbo. V prejšnji verziji so igralci lahko igrali tudi te sobe, v novi, pravkar izdani verziji pa to, vsaj za enkrat še ni mogoče.

Povezave:

 • Share/Bookmark

V kategoriji Igre

 

2 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Matjaz  |  1.09.2007 ob 12:33

  Že nekaj časa z zanimanjem spremljam tvoj blog. In tvoje znanje tudi uporabljam pri našem delu na projektu Šoupek (glej povezavo). Igric se še nismo odločili vključiti v projekt, lahko pa bo tvoje znanje pri tem še pomagalo. Veseli pa bi bili vsakršnega drugega sodelovanja :) ,

  Kontakt smo pustili v polju el. naslova.

  Srečno še naprej.

 • 2. Luka  |  1.09.2007 ob 13:22

  Luka

  Pozdravljen Matjaž!
  Projekt Šoupek sem opazil že pred časom, mislim da ravno v času, ko je nastala ideja za ta blog. Vsekakor dobrodošla in pohvale vredna ideja! Se bom oglasil na mail, da mi sporočiš kakšnega sodelovanja bi bili veseli.
  Veliko uspehov pri nadaljevanju projekta Šoupek!

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Avgust 2007
P T S Č P S N
« Jul   Sep »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031