Microsoftu je spodletelo

5.09.2007

Večina vas verjetno ne ve, da že več mesecev traja trd boj med Microsoftom in OpenDocument Format Alliance. ODF (OpenDocument Format) je bil namreč 1. decembra 2005 sprejet kot OASIS standard, nato pa ga je 3. novembra 2006 kot standard za pisarniško programsko opremo spoznala tudi ISO organizacija in ga vpisala v svoje registre pod številko ISO/IEC 26300:2006. To je predstavilo grožnjo Microsoftu, katerega pisarniški program trenutno kraljuje na celem svetu. V odgovor je kot ISO standard prijavil njegov nov pisarniški format OOXML, privzeti format v MS Office 2007 pisarniškem paketu.

Format je doživel številne kritike na račun njegove odprtosti, ki si jo monopolist razlaga malce drugače kot pa ostali svet, pa tudi zaradi neupoštevanja že priznanih standardov. Pojavilo se je tudi vprašanje, zakaj svet potrebuje dva standarda z istim namenom in kakšno zmedo bo to sprožilo v pisarniškem programju. Namen standardizacije je v končni fazi poenotenje in ne razdruževanje.

Kritike je doživel tudi Microsoft, saj so njegovi uslužbenci prek e-mail sporočil podajali napačne informacije o datumih lokalnih srečanj in glasovanj. Prav tako je bil opazen tudi trend prijavljanja z Microsoftom povezanih podjetij v glasovalne organe posameznih držav.
2. septembra je v ISO/IEC organizaciji potekalo glasovanje za sprejetje OOXML po hitrem postopku. Format je bil zavrnjen, saj ni dosegel niti enega od dveh kriterijev, ki sta potrebni za sprejetje po tem postopku. Za sprejetje bi potreboval vsaj 66% glasov ZA in manj kot 25% glasov PROTI. Slovenija, ki je bila obvezana za glasovanje, se je pri glasovanju vzdržala.

S tem postopek ni končan. Microsoft se bo moral odzvati na nekatere komentarje, ki so jih države članice ISO organizacije tekom glasovanja podale. V kolikor bo to storil v ustrezni meri, bo njegov format sprejet kot standard. V kolikor bo zavrnjen, pa ga bo lahko ponovno prijavil na organizacijo, tokrat ne na hitri postopek ampak na običajnega.

Povezave

 • Share/Bookmark

V kategoriji Pisarna, Splošno

 

3 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Typhon  |  5.09.2007 ob 12:54

  Typhon

  Odlično spisana novica! Držim pesti/fige/karkoli za format ODF.

 • 2. Jure Repinc  |  5.09.2007 ob 17:49

  Ja tole z OOXML je res žalostno. Prav neverjetno je koliko napak ima format, nič udnega ko pa so ga na tak hiter način skupaj spacali. Potem ti pa grejo pri Microsoftu še na neke hitre postopke in na tako korupcijo pri glasovanju. Se še čudim da je pri vseh teh mahinacijah na koncu le zmagala zdrava pamet in so zavrnili OOXML. Seveda pa na žalost še ni konec. Že do začetka naslednjega leta ima Microsoft še dodaten čas za podkupovanja in sem kar pesimističen glede tega da bi MS supel v tem času popravit format, katerega specifikacija obsega glomaznih 6000 strani. Že po vseh teh njihovih dejanjih se vidi kako monopolističen in sebičen odnos imajo. Namesto da bi sodelovali pri oblikovanju odličnega in res prostega/odprtega formata OpenDocument (ODF), tako kot so to naredila ostala podjetja in skuupine, grejo raje en tak slab in pokvarjen format na lastno pest delat in s tem povzročat sam zmedo.

 • 3. Luka  |  5.09.2007 ob 18:57

  Luka

  Ja, to kar se je dogajalo je resnično žalostno, še posebej, ker gre za postopek standardizacije, ki je definirana kot neodvisna. Sedaj se je izkazalo, kako vseeno želja po profitu in monopolu zna izkoristiti luknje v pravilnikih in tako zaobiti načelo neodvisnosti. Vseeno pa lahko tudi to zavrnitev štejemo kot veliko zmago. Pred nekaj meseci ali leti namreč nanjo sploh ne bi mogli računati. Svet se spreminja, počasi, ampak se spreminja. In vsaka taka majhna zmaga pripomore k tem spremembam.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

September 2007
P T S Č P S N
« Avg   Okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930