OpenOffice.org 2.3.0

19.09.2007

Kot lahko vidite zadnje čase pišem bolj kot o novih programih o novih verzijah že opisanih programov. Tokrat vam z veseljem predstavljam novo verzijo pisarniškega paketa OpenOffice.org, ki nosi številko 2.3.0. Najpomembnejša novost, ki jo nova verzija prinaša, je nov način izrisovanja grafov.

Nov čarovnik za izdelavo grafov

Dodali so prenovljen čarovnih za podajanje nastavitev grafa, ki omogoča bolj logično delo. Spremenjene so osnovne barve, ki jih čarovnik pri grafih uporabi, seveda pa jih lahko po mili volji zamenjamo. Prav tako nov logaritem za izrisovanje grafov omogoča lepše in bolj natančne linije, 3D način pa nove možnosti predstavitve podatkov.

Nov čarovnik za izdelavo grafov

Izboljšan je tudi vmesnik, prek katerega lahko v pisarniški paket vključimo dodatke, ki so sedaj na voljo na bolj pregledni strani.

Verzija 2.3.0 je tako postala uporabna tudi v namene, ko je potrebno za svoje delo zagotoviti dobro izmenljivost med Calc-ovimi in Excellovimi datotekami, ki vsebujejo grafe. Do sedaj je OpenOffice.org na tem področju zaostajal, sedaj pa se mu končno lahko postavi ob bok.

Primer grafa v obliki krofa

Manjkajoč element je še vedno izpis formule regresijske premice na graf, a uporabniki jo lahko sedaj preberemo v statusni vrstici.


Primer enačbe v statusni vrstici

Povezave:

P.S.: Ob tej priložnosti moram še omeniti, da se je IBM aktivno vključil v razvoj OpenOffice.org in projektu “podaril” 35 svojih programerjev. Sam bo poleg lastniškega paketa Lotus pričel izdajati tudi brezplačno odprtokodno različico IBM Lotus Symphony, ki bo temeljila na OpenOffice.org. Pisarniški paket OpenOffice.org in tudi OASIS-ov pisarniški datotečni format ODF sta tako dobila nov zagon v stalni bitki z Microsoftom.

 • Share/Bookmark

V kategoriji Novosti Tagi:

 

6 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. rockstar1707  |  19.09.2007 ob 09:44

  Vceraj sem si posnel OOo 2.3. Lep popravek je, da je sedaj stran v Writerju pri povecavi na sredini in ne pri strani. Se vedno pogresam “antialising” pri izrisu na ekran (denimo Draw). Sklicevanje na naslove je se vedno nekoliko bolje narejeno v MS Office paketu. Ampak upam, da bodo tudi to s casom uredili. Bil je res ze zadnji cas da so uredili modul za risanje grafov.

  Sicer pa, klub nekaj pomanjkljivostmi, je meni osebno OOo dosti ljubsi kot MS Office. Direktni izvoz v PDF (ki je, mimogrede, boljsi kot “navaden” Adobe-ov izvoz v PDF, denimo PowerPoint), super vnos enacb (ceprav ne vem zakaj niso uporabili kar LaTeX sintakse), nastavitve so pa tudi dosti bolj smiselno urejene kot v MS Office. Zakaj denimo tam nastavljamo obliko pisave, odstavkov v “Format”, stran pa v “File”. Nelogicno. Seveda so uporabniki vajeni tega iz starejsih verzij, ampak vajeni so tudi menijev, pa so jih v 2007 spremenili.

  Skratka, cas je, da ljudje dojamejo, da jim OOo nudi cisto dovolj za normalno pa tudi precej napredno uporabo.

 • 2. Typhon  |  19.09.2007 ob 15:47

  Typhon

  Tudi v slovenščini je že, ampak se moraš malo pozabavati z URL naslovi, da prideš do 2.3.0. :-)

 • 3. Luka  |  22.09.2007 ob 10:31

  Luka

  @rockstar1907: Hvala za komentar. Omenil sem samo tiste novosti, ki meni največ pomenijo. Popravili pa so, tako kot omenjaš, tudi poravnavo strani v Writerju.
  Edino, kar me trenutno še malo moti je, da mi pri vnosu .doc dokumenta v Writer nekje med potjo izgubi razne sklice. Zanimivo je, da ponavadi pišem dokumente v Writerju, nato pa jih za pošiljanje okoli shranim v .doc in v Wordu zadeva odlično dela.
  Formule in PDF izvoz sta pa super zadevi, trenutno nisem poskusil še nič boljšega.
  @Typhon: Hvala za povezavo. Obvestilo bom spremenil, ko bo tudi na uradni strani dodana sprememba URL-ja, da ne bom preobremenil samo enega strežnika. Za vse, ki pa želijo Ooo preiskusiti pred tem časom, pa je link dobrodošel.

 • 4. Luka  |  25.09.2007 ob 10:31

  Luka

  Sedaj je zadeva tudi uradno izdana v slovenskem jeziku. Popravil sem vnos ter povezavo. Različica ima že nameščene slovarje za slovenski jezik, tako da se uporabniku s tem ne bo potrebno ukvarjati.

 • 5. Laik  |  16.06.2008 ob 17:28

  če mi kdo pove, kako lahko spremenim nastavitve avtorja dokumenta, ker mi izpiše “stand”za avtorja, potem grem na spremeni naslov, to prime, ampak stand ostaja v ozadu, to mi je namontiral en k mi je downloadal 2.3.,0. Hvala za odgovor

 • 6. Luka  |  16.06.2008 ob 17:41

  Luka

  @Laik: Če nisem tudi sam po nesreči zgrešil kakšno nastavitev, lahko kot avtorja dokumenta podpišeš sebe po naslednjem postopku: File -> Properties -> General -> kljukica na Apply user data in pritisni tipko Reset. Potrdi z OK in shrani dokument.
  Lahko se zgodi, da na ta način spremeniš samo osebo, ki je popravljala dokument, ne pa tudi originalnega avtorja. V tem primeru odstrani kljukico z Apply user data in pritisni tipko Reset, OK in shrani. Ponovi vajo, tokrat dodaj kljukico na Apply user data, Reset, OK, shrani. Sedaj bi moral biti označen kot originalni avtor dokumenta.
  Preglej pa tudi nastavitvene podatke o uporabniku programa. Pojdi na Tools -> Options -> OpenOffice.org -> User Data ter tam izpolni ustrezna polja (predvsem ime in priimek). Po zgornjih navodilih spremeni podatke dokumenta. Upam, da bo to rešilo tvojo težavo. Sicer pa to sporoči, pa se bom še dodatno poglobil v situacijo.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

September 2007
P T S Č P S N
« Avg   Okt »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930