Firefox – za hitrejše brskanje

12.10.2007

Dolgo časa sem se upiral pisanja o najbolj poznanem, najbolj razširjenem in najbolj uporabljenem kosu odprtokodne programske opreme, kar jo trenutno uporabljamo. O njej so se bile že prave vojne, tudi v naši družini, napisano je bilo že marsikaj, tako pozitivnega kot tudi negativnega. Da se sedaj, ko so bojne sekire bolj ali manj zakopane, ne bi spuščal v nove prepire, sem do danes molčal o Ognjeni lisici z pravim imenom Firefox. A po pogovorih z prijatelji in sodelavci sem ugotovil, da marsikdo ne ve pravih prednosti tega brskalnika oziroma se ne zaveda prednosti, ki jih prinaša.

Najbolj oglaševana prednost pravzaprav ni več prednost, saj jo ima že skoraj vsa konkurenca. To so zavihki. Marsikdo me je vprašal, zakaj so zavihki boljši kot pa nova okna. Odgovor je preprost – omogočajo hitrejše in bolj tekoče brskanje po spletu.

http://video.google.com/videoplay?docid=94832106980016128

Primer: Berem opis mesta Londona. Ker tam še nisem bil, me zanima splošen vtis, rad bi pa kaj več izvedel tudi o posameznih znamenitostih. Ker je članek poln povezav na uradne strani teh znamenitosti, si jih s srednjim miškinim gumbom (oziroma „Odpri v novem zavihku“) odpiram kar znotraj okna, na katerem sem. Tako moje namizje ostane čisto, prav tako pa mi na novo odpirajoča okna ne jemljejo pozornosti. Vsebina se, medtem ko jaz berem originalen članek, nalaga tudi na vseh ostalih straneh. Ko tako končam z branjem prvotnega članka, grem lahko naprej na že odprte strani.

Za spremljanje novic prek spletnih časopisov imam na voljo dva načina. Prvi je stalno pregledovanje spletne strani, drugi pa je naročnina na RSS novice, kjer le-te prebiramo prek bralnika. Firefox omogoča še tretjo možnost, žive zaznamke oz. Live Bookmarks. Tu RSS vir shranimo kot zaznamek, nato pa se glavni naslovi samodejno osvežujejo, tako da s pregledom naslovov vidimo tudi spremembe vsebine. Tako nam ni potrebno stalno skakati na strani z novicami ali jih imeti stalno odprte, prav tako pa se nam v RSS odjemalcih ni potrebno prebijati prek številnih za nas nepomembnih naslovov. Preberemo lahko samo tisto, kar nas zares zanima.

Živi zaznamki

Prijavljanje na strani, kjer je le-ta potrebna (spletno časopisje, forumi, družabne strani, administracija, e-mail računi,…) je s Firefoxom zelo lahka. Po prvi prijavi nas namreč brskalnik vpraša, če želimo shraniti uporabniško ime in geslo. V kolikor ga shranimo, nam bo nato avtomatsko ponudil geslo takoj, ko bomo vpisali želeno uporabniško ime.

Po spletu sedaj vedno manj surfamo v prvotnem pomenu, ampak vedno več iščemo. Informacije iščemo prek iskalnikov (Google, Yahoo,…) ali prek wiki strani (Wikipedia). Da nam za iskanje ni potrebno stalno odpirati osnovne strani lahko iskalni pojem pri Firefox-u vpišemo kar v za to namenjeno okence v orodni vrstici ter izberemo želen iskalnik. V kolikor le-tega ni navedenega, ga lahko sami dodatno dodamo in si tako priredimo brskalnik po lastnih željah in potrebah. Nekateri iskalniki imajo omogočeno predlaganje iskalnih pojmov glede na naš delen vpis, kar še dodatno pohitri iskanje.

Vgrajen iskalnik

Firefox je tudi zelo prilagodljiv in razširljiv brskalnik. Njegov videz lahko prikrojimo našemu trenutnemu razpoloženju z uporabo različnih tem. Njegovo funkcionalnost pa lahko razširimo in priredimo našim potrebam z uporabo razširitev. Dodamo lahko preverjanje črkovanja v domačem ali tujem jeziku, kar še dodatno olajša naše sodelovanje na spletu. Odstranimo lahko neprijetne oglase, izboljšamo njegovo varnost in hitrost, lahko pa ga spremenimo v predvajalnik glasbe ali FTP aplikacijo. Več o tem pa v prihodnjem poglavju.

 • Share/Bookmark

V kategoriji Internet Tagi:

 

10 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. buba švabe  |  12.10.2007 ob 11:44

  buba švabe

  Že nekaj časa ni absolutno nobenega razloga za uporabo Internet Explorerja več, razen za tiste, ki uporabljajo računalnike, nad katerimi nimajo nadzora in ne morajo nameščati programov. Pa še vseeno vidim po Google Analytics statistiki, da ima IE še vedno več kot 50% delež. Ljudje so čudni….

 • 2. ZoRRo  |  12.10.2007 ob 12:57

  Kar je še bolj scary je, da ima od celotnega IE deleža še vedno največ IE6… the crappiest of all :(

 • 3. Luka  |  12.10.2007 ob 13:33

  Luka

  Marsikdo ne vidi razloga za zamenjavo. Konec koncev je res: zakaj bi nameščal nov program, če imaš že nekaj, za kar Mikrosoft pravi, da je varno in zanesljivo. Vem pa, da če ti nekdo razkaže Firefox in te nauči “hitrega in enostavnega brskanja” potem ne greš več nazaj. Vsaj jaz ne poznam nikogar, ki bi šel nazaj na IE (vsaj ne po lastni volji). Zato tistih 60% ljudi ne obsojajmo ampak jim rajši pokažimo, kako enostavna je lahko uporaba spleta ;)

 • 4. gregs  |  12.10.2007 ob 13:40

  gregs

  Ah že od samega začetka ga uporabljam in res ne vidim razloga zakaj bi uporabljal kaj drugega. Mogoče edino na starih mašinah ker rabi malo več rama. Takrat pa uporabim Opero

 • 5. Martin  |  12.10.2007 ob 22:45

  Ali pa spletne aplikacije, ki potrebujejo specifičen ActiveX… Odvisno, kdo ima željo po čem. Trg.

 • 6. Doktor Živago  |  12.10.2007 ob 22:52

  Doktor Živago

  Jaz uporabljam FF, opažam pa, da ob določenih razširitvah FF zablokira oz. zelo počasno deluje – brez vseh deluje extra hitro. Kakšne priporočate k obvezni uporabi?

 • 7. Martin  |  12.10.2007 ob 22:59

  Advance Block Plus in Image zoom. Dovolj.

 • 8. Flikar  |  13.10.2007 ob 01:33

  Men na Mac-u ne dela najbolje…

 • 9. Luka  |  13.10.2007 ob 10:07

  Luka

  Dr. Živago: Image Zoom kmalu morda ne bo več potreben, saj bo nova verzija (3.0) vsebovala zoom strani in slik. Ad-Block Plus pa osebno priporočam, oziroma ga imam kot obveznega :) Bi pa predlagal še Translator in črkovalnik za sl. jezik (po želji tudi angleški).
  Flikar: Baje bo 3.0 popravila delovanje na Mac-ih, vendar nimam dostopa do kakšnega, da bi preizkusil testno različico in potrdil/ovrgel to trditev.
  Martin: Nekje sem našel neko razširitev, ki omogoča namesitev ActiveX komponent v Firefox, tako da morda tudi ta “prednost” IE-ja odpade. Vendar te razširitve nisem obširno testiral, uporabljal sem jo samo za neke naše državne strani, ki so to zahtevale…

 • 10. Luka  |  13.10.2007 ob 10:08

  Luka

  Kar se tiče razširitev pa naslednji teden pričakujte opis tistih, ki se mi zdijo najpomembnejše in najbolj uporabne…

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Oktober 2007
P T S Č P S N
« Sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031