Firefox – razširitve (1. del)

22.10.2007

Ko sem pri delu v laboratoriju prvič uporabil službeni računalnik, sem bil začuden. Nameščen je bil Firefox, kar je še vedno redkost v službenih okoljih, a bolj kot to me je presenetilo, da so sodelavke uporabljale gol Firefox, brez razširitev. Vesel sem bil, da jim je sam brskalnik tudi tak, gol, všeč in da ga rajši uporabljajo kot pa konkurenco. A vseeno, ravno razširitve so po mojem mnenju najmočnejša prednost tega brskalnika pred ostalimi.Razširitve, oziroma dodatki so po večini majhne dopolnitve brskalnika, ki jih uporablja le določen del uporabnikov. Da bi brskalnik ostal majhen, hiter in sposoben, jih razvijalci niso vključili v sam program. Omogočajo nam hitrejše, bolj varno surfanje po spletu, odstranjujejo moteče elemente spletnih strani (recimo oglase), poskrbijo za videz našega brskalnika ali pa vanj vnesejo dodatne storitve, recimo vremensko napoved, bralnik RSS naročnin.

Ker jih je preveč, da bi opisal vse, sem se osredotočil samo na najbolj uporabne in zanimive. Tudi teh je preveč za en sam zapis, zato sem ga razdrobil na več krajših, a bolj preglednih in tematsko urejenih. Pred vami je tako opis razširitev, ki izboljšajo uporabnikovo doživljanje spleta.

Slovarji

Prva stvar, ki si jo sam namestim, je črkovalnik za slovenski in angleški jezik. Firefox s pomočjo slovarja preveri naše vnose v vnosna polja. Tako nam olajša pisanje e-mailov prek spletnega vmesnika, pisanje bloga, komentiranje le-tega, pa tudi izražanja naših mnenja po forumih in pisanje raznih prijavnic in poročil. S tem naredi naše zapise bolj berljive, kar posledično dvigne njihovo priljubljenost in razumljivost med bralci.


Preverjanje črkovanja

Ko namestimo želene slovarje in pričnemo pisati v vnosno polje, nam Firefox sam podčrta besede, ki jih nima v slovarju. Ker imamo lahko nameščenih več jezikov, moramo po potrebi seveda izbrati med njimi: s klikom na desni miškin gumb v polje se nam odpre meni, kjer poiščemo Jeziki (Languages), izberemo ustrezen jezik in črkovalnik bo polje preveril v tem jeziku. Ko bo naletel na neznano besedo, jo bo podčrtal, s klikom na desni miškin gumb na to besedo pa nam bo v meniju podal predloge; klik na predlog bo zamenjal napačno zapisano besedo s pravilno. Seveda lahko besede tudi dodajamo v slovar (meni v polju, Dodaj v slovar (Add to dictionary)).

Uradna stran

Adblock Plus

Reklamna sporočila so se že več let nazaj preselila iz TV sprejemnikov in revij na splet. Strani so jih polne. Bolj kot utripljejo, so živih barv in atraktivnih oblik, bolj kot šokirajo bralca, večja je njihova uspešnost. Meni osebno so postale moteče, saj me motijo pri branju novic, večkrat pa se je tudi že zgodilo, da sem nenamerno kliknil nanje in namesto na želeno stran prišel v kakšno spletno trgovino.

Adblock Plus je razširitev, ki odstrani neželene oglase. Odstrani lahko slike, bodisi animirane ali neanimirane, še bolj uporaben pa je, ker lahko odstrani tudi v flashu izdelane oglase, ki lahko vsebujejo tudi zvok. Uporablja že vnaprej nastavljeno zaporedje ukazov, ki običajno prikazujejo oglase, tako da nam bo večino tujih oglasov avtomatsko odstranil.

Seveda lahko določene oglase odstranimo tudi sami. Z desnim miškinim klikom na oglas se nam odpre meni, na dnu katerega se nahaja Adblock … Le-ta bo avtomatsko poslal viden oglas v pozabo. Ker določene oglase prikazujejo oglaševalske agencije, lahko z uporabo zvezdice (“*”) na primernem mestu odstranimo vse oglase te družbe. Primer: spletni naslov reklame je http://reklame.zlobnezi.com/kako_vas_opehariti.jpg, mi pa kot blokirani naslov vpišemo http://reklame.zlobnezi.com/*.

Uradna stran

Translator

Splet je poln informacij. A pogosto se zgodi, da le-te niso v angleščini ampak v nemščini, španščini, ruščini ali celo kakšnih vzhodnjaških pismenkah. Številnim tudi ni najbolj pri srcu angleščina, rajši imajo kak drug jezik. Vsi omenjeni uporabniki spleta bodo nedvomno veseli spletnega prevajalca, Firefox razširitve, ki v izbrani jezik prevede besedo, odstavek ali pa kar celo stran in njene podstrani.

Zbirka razširitev v statusni vrstici

Translator (Prevajalec) po namestitvi v statusni vrstici prikaže majhno ikono z zastavami. Če kliknemo nanjo lahko izberemo kombinacijo jezikov, iz katerih naj se izvrši prevod. Odprla se nam bo nova, prevedena stran.

Možni prevodi ob uporabi Google prevajalnega sistema

Seveda prevodi niso profesionalni, a vseeno dovolj dobri, da lahko razberemo, o čem stran govori. Primer: originalna stran, prevod v angleščino.

Uradna stran

  • Share/Bookmark

V kategoriji Internet Tagi: ,

 

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Oktober 2007
P T S Č P S N
« Sep   Nov »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031