Odprta koda in družba okoli nje

20.11.2007

Ena glavnih gonilnih sil programov izdanih pod licencami, ki zahtevajo odprtje programske kode je družba. Družba, ki uporablja programe, ki ima pri tej uporabi težave in ki te težave objavi na za to namenjenih forumih in pogovornih skupinah. Družba, ki rešuje te težave, pomaga uporabnikom, izdeluje popravke in predlaga izboljšave. In v končni stopnji družba, ki jo sestavljajo programerji, ki aktivno sodelujejo na projektu, ki sprejemajo predloge, pregledujejo težave in jih odpravljajo. Ta oblika medsebojne pomoči med uporabniki, neposredna komunikacija med uporabnikom in programerjem ter fleksibilnost programerjev samih je eden glavnih dejavnikov, ki skrbi za naraščajočo popularnost odprtokodnih programskih rešitev. In kako sistem deluje v praksi?

Kot lahko vidite na blogu, redno uporabljam program za nadzor mojih financ. Za občutek varnosti uporabljam kodirano bazo zaščiteno z geslom. Nezaščiteno bazo lahko namreč odpre vsak, tudi če nima na voljo tega programa, s pomočjo urejevalnika baz. Program redno uporabljam že eno leto in v njem se je nabralo kar lepo število podatkov o transakcijah, računih v trgovinah, dohodkih in prihodkih.

Ker pa mi moja narava ne da, da se ne bi vsake toliko časa poigral z nastavitvami, sem se prejšnji četrtek igral z obliko datuma. Zaradi napake sem uspešno “sesul” program, žal pa so se nastavitve shranile v bazo in ko sem naslednjič poskusil zagnati program je le-ta le žalostno prikazal obvestilo o napaki in se zaprl.

Odšel sem na spletno stran programerja in tam našel pogovorno skupino, kjer lahko najdemo dodatne informacije o programu. Malce sem pobrskal po njej in ugotovil, da je nastavljanje datuma precej riskantno področje in da imajo številni uporabniki s tem težave. Nihče od njih pa ni uporabil kodirane baze, tako da je bilo reševanje teh težav precej lahko.

Tako sem tudi sam pisal pismo na skupino za pomoč in še isti dan mi je odgovoril avtor osebno. Ponudil je rešitev težave in jo vgradil v novo verzijo programa. Včeraj sem tako že lahko uporabljal mojo staro bazo podatkov. In to brez izgube sedaj že precej vrednih informacij.

To je le eden od primerov, zaradi katerih tako rad uporabljam odprtokodne programe. Seveda je vedno možnost, da je programer vase zagledan človek, ki ima edini na svetu prav. Lahko gre tudi za zafrustrirano in nesramno osebo, ki vas bo prav grdo napadla s kakimi RTFM izrazi. A taki programerji in programi ne uspejo in se ne prebijejo med širšo množico uporabnikov. Tu se, morda celo bolj kot drugje, kaže selekcija med smetano in plevelom.

Še kratek opis kako obnoviti tako bazo:

Odpremo Money Manager EX (verzija vsaj 0.9.2.0) brez da bi odprli pokvarjeno bazo. S pomočjo “Tools->Convert Encrypted DB” izberemo pokvarjeno zaščiteno bazo in jo pretvorimo/shranimo kot nezaščiteno. S pomočjo SQLite Database Browser-ja (o njem več v prihodnjih zapisih) odpremo bazo in v tabeli “INFOTABLE_V1″ spremenimo polje “DATEFORMAT” v pravilno obliko. Bazo shranimo, ponovno odpremo v Money Manager EX in shranimo kot zaščiteno “.emb”, pri čemer nastavimo geslo. Seveda je pametno še fizično izbrisati vse nekriptirane baze “.mmb”, ki so ostale na disku.

  • Share/Bookmark

V kategoriji Splošno

 

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

November 2007
P T S Č P S N
« Okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930