Firefox 3.0 beta1

21.11.2007

Luč sveta je končno ugledal vedno bolj priljubljen spletni brskalnik Firefox. Različica nosi oznako 3.0 beta 1. Ta različica je namenjena predvsem razvijalcem in preizkuševalcem, za vsakdanjo uporabo pa še ni povsem zrela, lahko pa si jo namestite s te strani. Vseeno pa sem jo vzel pod drobnogled in se na koncu odločil spisati kratek članek o spremembah, ki se mi zdijo najbolj uporabne za vsakdanje brskanje.

Brskalnik se mi zdi hitrejši, kot so bili njegovi predhodniki. Razlika v hitrosti je, po mojem občutku, tako pri odpiranju programa kot tudi pri nalaganju spletnih strani. Morda gre samo za občutek, morda je resnično tako, to bodo pokazala testiranja stabilne različice.
Izboljšano je upoštevanje standardov in protokolov. Tako je Firefox 3.0 prva verzija brskalnika Firefox, ki uspešno prestane Acid2 test. Povedati pa je potrebno, da kljub vsemu to ni prvi brskalnik, ki je uspešno opravil z omenjenim testom, vsekakor pa je prehitel najmočnejšega nasprotnika, Internet Explorer.

Zgodovina in Zaznamki imajo sedaj novo zasnovo, imenovano Places (Prostor?). Gre za SQLite bazo, kamor se shranjuje zadnjih 180 dni našega brskanja in vsi zaznamki. Zaznamke sedaj preprosto shranjujemo s pritiskom na zvezdico poleg spletnega naslova. Dvoklik te zvezdice nam omogoči shranjevanje zaznamka s dodanim opisom ter oznakami (tags).

Stran ni med zaznamki Zaznamek je dodan

Iskanje po zaznamkih je lahko klasično, torej v stranski vrstici ali v orodni vrstici, poleg tega pa lahko po zaznamkih in zgodovini iščemo kar v naslovni vrstici (kamor običajno vpišemo URL strani). Iščemo lahko po URL-ju, naslovu spletne strani in oznakah. Iskanje se odvija tako po zaznamkih kot tudi po zgodovini, iskalni niz pa lahko predstavlja začetek, sredino ali konec želenega zadetka.

Iskanje po URL-ju Iskanje po naslovu Iskanje po oznakah

Številni uporabniki, ki težko prebirajo majhne črke, s katerim vam spletni oblikovalci postrežejo na svojih straneh, se bodo zagotovo razveselili izboljšanega povečevanja strani, ki sedaj ne povečuje samo besedila (kot je bilo to v primeru Firefox 2.0- )ampak tudi grafiko, s čimer se ohrani spletna stran v zasnovanih razmerjih.

Uporaba zooma na spletni strani

Klik na favicon (majhna ikona pred URLjem) sedaj prinese osnovne podatke o varnosti in lastništvu spletne strani, v kolikor je ta seveda overovljena. Varnost je izboljšana tudi na področju razširitev. Boljše sodelovanja z antivirusnimi programi, antiphishing mehanizem, onemogočanje pop-up-ov, sistem proti raznim spletnim nepridipravom (trojancem, spywaru,…) tudi pripomorejo h večji varnosti brskalnika.

Blokiranje pop-up oken

Klik na favicon

Ker pa je pred nami zgolj beta verzija programa, pa gre lahko marsikaj narobe. Včeraj, ko sem jo testiral, se je program že 2x neprostovoljno zaprl, prav tako pa besedilo vnašam prek Opera-e, saj mi v urejevalniku besedila, ki ga platforma pred nami nudi, Firefox 3.0 beta1 ne želi prikazati gumbov, s katerimi bi lahko besedilo tudi dejansko urejeval.

Z razširitvami bomo pa lahko še dodatno izboljšali doživljanje spleta. Naj vam predlagam samo Ctrl+Tab razširitev in pa Print to PDF (sicer daleč od idealnega, a za samo besedilo je kar dobro).

Skratka Firefox 3.0 prinaša številne dobre novosti za vse njegove uporabnike. Upam, da bo Mozilla še naprej razvijala Firefox v smeri stabilnosti ter hitrejše in varnejše uporabe spleta.

 • Share/Bookmark

V kategoriji Novosti Tagi:

 

3 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. trolly  |  21.11.2007 ob 10:52

  trolly

  Podobno izkušnjo z zabijanjem ram-a, kot si komentiral tukaj sem imel tudi sam, je bil pa nek starejši pisarniški IBM računalnik z 512MB spomina (verjetno imaš ti Firefox-a na Linux sistemu, vsaj glede na tole stran…), na Win-XP sistemu. Z več kot 5 hkrati odprtimi tabi ne gre nikamor, vsaj pr men ne.
  Ker si že omenil Opero, . . . Speed-Dial kot osnovna “stran”, in Wand za passworde (hitri klik ctrl+enter) sta res huda bonbončka…

 • 2. Luka  |  21.11.2007 ob 12:02

  Luka

  Zanimivo je, da mi je prejšnja verzija alfa8 delala brez problema in je bila zelo stabilna. Verjetno so vzrok določenih težav tudi razširitve, ki še niso popolnoma prilagojene za novo različico brskalnika. Sedaj, ko sem jih odstranil, brskalnik deluje brez problemov. Nekaj nesoglasja pa (po virih s spleta) tudi povzroča nova verzija Google Desktopa.
  Aja, drugače pa besedila, ki jih pišem jaz, nastajajo povečini na WinXP, računalnik pa poganja Intel P4, 512MB RAMa in GeForce2 grafična kartica.

 • 3. Odprta koda - Prosto prog&hellip  |  19.12.2007 ob 11:29

  [...] 2 tako vsebuje okoli 900 popravkov in izboljšav proti prejšnji, beta 1 različici. Te izboljšave vplivajo na stabilnost, varnost, izboljšana je raba spomina ter [...]

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

November 2007
P T S Č P S N
« Okt   Dec »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930