GIMP 2.4 – Odstranjevanje rdečih oči

2.12.2007

Kljub preventivnim ukrepom, ki jih ponujajo sodobni fotoaparati, se nam včasih zgodi, da pozabimo vklopiti korekcijo rdečih oči ali pa imamo stare fotografije s temi grotesknimi učinki. GIMP ponuja zelo enostavno rešitev tega problema z uporabo filtra, korekcijo pa lahko naredimo tudi povsem ročno. Mi si bomo pogledali oba primera. Za primer nam bo služila fotografija iz spletne strani The Firefly Forest:

Samodejno odstranjevanje rdečih oči

Sledeča metoda je zelo preprosta in hitra, zato jo lahko uporabljajo tudi popolni začetniki.

 1. Z GIMP-om odpremo zgornjo fotografijo.
 2. V oknu slike poiščemo meni Filters → Enhance → Red Eye Removal…
 3. Odpre se nam pogovorno okno filtra Red Eye Removal. Z drsnikom Threshold lahko uravnavamo črnino očesne zenice. Privzeta vrednost je 50, kar je v našem primeru v redu.
 4. Pod drsnikom se nahaja namig v poševni pisavi, ki pravi: “Če ročno označite oči, bo rezultat boljši.” To storimo tako, da že na začetku, ko odpremo sliko v glavnem oknu GIMP-a izberemo orodje Eclipse Tool in z njim označimo oko. Nato gremo v meni Filters → Enhance → Red Eye Removal… in odstranimo rdeče oči.

 5. S kombinacijo tipk Control in S shranimo končni izdelek.

Ročno odstranjevanje rdečih oči

Če ne zaupamo samodejnim orodje ali če je rezultat z uporabo le-teh slab, lahko v GIMP-u korekcijo rdečih oči naredimo tudi ročno. Poglejmo si kako.

 1. Z GIMP-om odpremo fotografijo na začetku vodiča. Nato s tipko + sliko povečamo na 400%.
 2. Če nimate odprtega pogovornega okna s sloji, kanali in potmi, se odpravite v meni Dialogs → Create New Dock → Layers, Channels & Docks. Sedaj v tem pogovornem oknu kliknemo na zavihek Channels. Izbrati moramo kanal, ki ima najboljši kontrast med zenico in šarenico. V našem primeru je to rdeči (Red) kanal. To lahko preverimo tako, da izklopimo pogled vseh kanalov (ikona očesa) in nato izmenično poskušamo vklopimi pogled za vsak kanal posebej.
 3. V glavnem oknu GIMP-a izberemo orodje Fuzzy Select Tool. V nastavitvah za to orodje Threshold nastavimo na vrednost 100. Sedaj kliknemo na zenico in jo označimo. Zenica mora biti cela označena. Če ni, pritisnemo tipko Shift in dodamo še dele zenice, ki niso označeni. Za večanje/manjšanje izbora lahko uporabljamo tudi orodji Grow ali Shrink → meni SelectShrink ali Grow.
 4. Zopet gremo nazaj v okno Layers, Channels & Paths in izberemo vse kanale, prav tako tudi označimo vidljivost vseh kanalov. Še enkrat se prepričamo ali je zenica še vedno označena. Izberemo meni Colors → Colorize in v novem pogovornem oknu z vrednostmi Hue, Saturation, Lightness poskušamo doseči čim bolj realističen izgled zenice. Moje vrednosti so: Hue: 75, Saturation: 39, Lightness: 0.
 5. Če so na sliki po končanem urejanju ostali rdeči delci okrog zenice, jih lahko preprosto izbrišemo z orodjem Clone Tool. Uporabljamo ga tako da s tipko Control in klikom orodja Clone izberemo želen vir kloniranja, nato pa spustimo tipko Control in s klikom orodja Clone rdeče drobce (v našem primeru) pobarvamo s kloniranim delom slike.
 6. Če smo naredili vse pravilno, bi morali dobiti sliko podobno spodnji:
 7. S kombinacijo tipk Control in S shranimo končni izdelek.

Opomba:
Izvirni vodič se nahaja na spletni strani Linux Pri Nas – Wiki

 • Share/Bookmark

V kategoriji Programi, Slike Tagi:

 

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

December 2007
P T S Č P S N
« Nov   Jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31