Firefox 3 beta 2

19.12.2007

Moja neučakanost se je danes zjutraj izkazala kot popolna traparija, saj me je takoj, ko sem prižgal računalnik pričakalo obvestilo, da je na voljo prava različica Firefox 3 z nazivom Beta 2. Verzija prinaša kar lep nabor novosti in izboljšav ter je kot taka dober pokazatelj smeri, v kateri se brskalnik razvija.


Izboljšano iskalno polje v naslovni vrstici

Beta 2 tako vsebuje okoli 900 popravkov in izboljšav proti prejšnji, beta 1 različici. Te izboljšave vplivajo na stabilnost, varnost, izboljšana je raba spomina ter uporabniška izkušnja. Pomembnejše novosti so:

 • preurejeno okno za prenose datotek, ki sedaj omogoča boljše lociranje na računalnik shranjenih datotek
 • ponovno je spremenjena in dodelana naslovna vrstica (kjer se običajno nahaja URL strani): omenjal sem že boljše in lažje iskanje po zaznamkih in zgodovini obiskov kar v tej vrstici, sedaj je dodatno izboljšana preglednost zadetkov z označevanjem dela, ki se ujema z iskalnim pojmom ter večje polje namenjeno zadetkom (dvovrstični prikaz omogoča pogled naslova strani in spletnega naslova strani)
 • mapa „Pametni zaznamki“ prikazuje zadnjih 10 obiskanih strani, zadnjih 10 shranjenih strani ter oznake zaznamkov
 • izboljšano je urejevanje zaznamkov
 • znotraj brskalnika je možno urediti privzete aplikacije za delo z določenimi protokoli: „mailto:“ povezave lahko preusmerimo namesto v lokalni program za upravljanje s spletno pošto (Outlook, Thunderbird) kar v Gmail
 • odpravljene so številne napake, ki so povzročale visoko porabo spomina
 • brskalnik je postal še hitrejši
 • uporabniki sistema GNU/Linux se boste verjetno razveselili novic, da bodo Firefox-ove ikone, gumbi in meniji upoštevali Gtk temo, ki jo uporabljate pri svojem delu


Nova mapa z avtomatično urejenimi zaznamki “Smart Bookmarks”

V naslednjih izdajal lahko pričakujemo tudi vizualne spremembe osnovne teme, ki jo bomo uporabljali, če ne bomo prikrojili brskalnika svojim estetskim potrebam. Predogled lahko vidite na blogu Alexa Faaborga, razvijalca grafične podobe brskalnika.


Okno s prenosi

Povezave

Za konec pa še dve opozorili.

 1. Programi, ki nosijo naziv beta, so načeloma stabilni in primerni za vsakdanjo uporabo, a niso popolnoma preizkušeni, zaradi česar lahko pri uporabi pride do kakšnih napak, tudi izgube podatkov. Firefox 3 Beta 2 je tako namenjen širši javnosti za preizkušanje novih lastnosti, hkrati pa ni primeren za resno delo.
 2. Za različico beta 2 še ni na voljo veliko razširitev, vendar pa lahko to rešite s spremembo številke najvišje dovoljene verzije.
 • Share/Bookmark

V kategoriji Novosti Tagi:

 

8 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Luka  |  19.12.2007 ob 17:18

  Luka

  Mozilla Links je blog, ki predstavlja novosti na področju Mozille in predvsem Firefox brskalnika. Danes nam avtor predstavlja opis Firefox 3 beta 2 različice, kjer si lahko na kratko preberete še o nekaterih novostih, ki so v tej različici, pa jih sam nisem omenil.

 • 2. Typhon  |  19.12.2007 ob 21:43

  Typhon

  Uh, kar 900 popravkov. Upam, da bodo tako pridni še naprej. Res se že veselim končne različice (mogoče že RC).

 • 3. Luka  |  19.12.2007 ob 22:51

  Luka

  Mislim, da je pred RC še vsaj ena beta in če bo vse tako, kot mora biti, bomo končno verzijo dočakali nekje marca. Te podatke sem nekje prebral, tako da se ne spomnim ali gre za točne informacije ali za ugibanja.

 • 4. Typhon  |  20.12.2007 ob 09:22

  Typhon

  No sej… raje imam spolirano v. 3 kot pa da bi prehitevali in dali ven polizdelek.

 • 5. Luka  |  20.12.2007 ob 10:57

  Luka

  Ja, se strinjam. Mimogrede, pri uporabi ff3b2 opažam, da je hitrejša, bolj odzivna in mislim, da porabi manj RAMa kot predhodniki. Seveda bi moral to bolj natančno preveriti, ampak … občutek pri ravnanju je že tak.
  In še ena zanimivost: naslednik Internet Explorerja 7, IE8 je po navedbah Microsofta uspešno prestal Acid2 test. To je zagotovo dobra novica za vse, ki se ukvarjajo z oblikovanjem in administracijo spletnih strani. IE8beta naj bi bila na voljo nekje v prvi polovici 2008, ko bomo mi že veselo brskali z ff3.

 • 6. Mitja  |  7.01.2008 ob 00:52

  Em… meni rpi beta2 alpha ne dela nič… inštaliram čez staro beto (gran paradiso) in ne dela nič… strani mi sicer odpira, ne delajo mi priljubljene, ne gumb “domov” ne “nazaj”, “naprej”… kriza… kako se da to urediti?

 • 7. Luka  |  7.01.2008 ob 09:17

  Luka

  Hm malo moramo iti prek imen, ki jih uporabljaš. beta2 alpha mislim da ne obstaja. Verjetno uporabljaš Firefox 3 beta 2 različico, ki je trenutno na voljo. Alfa različice so bile na voljo pred beta različicami. Inštaliraš jo čez staro beta različico, torej Firefox 3 beta 1?
  Sedaj pa k tvojemu problemu. Najprej naj povem, da nisem nek strokovnjak in da če moji nasveti ne bodo pomagali poskusi na mozillinem forumu. Do tvojih težav je lahko prišlo zaradi napake pri prenosu ali inštalaciji ene od različic ali pa imaš okvarjeno bazo podatkov, v katero se po novem shranjujejo zaznamki in zgodovina.
  V vsakem primeru bi ti svetoval da poskusiš najprej zagnati program v “varnem načinu” (Safe mode). Pod Winsows okoljem imaš v meniju, kjer se ti je inštaliral Firefox, dve opciji zagona, prvi je običajen, drugi pa varen. Pri tem se ti zažene samo brskalnik brez vseh dodatkov, tem,… Če težave tu ne bo več, gre za kakšen dodatek, ki ne deluje pravilno. Odstrani ta dodatek (najprej ga boš moral najti) in težava bo odpravljena.
  Druga možnost je okvara baze. Firefox se vedno zažene v nekem profilu, običajno je to kar privzeti. Če pride do težav jih lahko poskusimo odpraviti tako, da zaženemo Firefox v novem profilu. Linuxaši tu uporabite konzolo, uporabniki Oken pa Start -> Run in vtipkajte tale ukaz: firefox.exe -ProfileManager. Naredite nov profil (Create Profile). Mislim da bodo privzete nastavitve kar zadostovale. Sedaj zaženemo Firefox v tem profilu (v pogovornem oknu izberi nov profil). Če bo delovalo je problem rešen, enostavno vedno uporabimo ta nov profil.
  Tretja opcija je najbolj destruktivna. Odinštaliramo Firefox in izbrišemo profil. Firefox 3 ima opcijo, da sam počisti vse, kar je zapisal na disk, tudi profile. Predlagam, da uporabiš to opcijo. Za vsak primer preveri, če je resnično zbrisal vse. Nato pa na novo naloži želeno verzijo brskalnika. Poskusi z zadnjo različico beta verzije. Če tudi tu zadeve ne bodo delovale se vrni na stabilno različico Firefox 2 in počakaj do nove beta verzije, saj bo kmalu tu.
  Upam, da ti bo uspelo uspešno rešiti težave!

 • 8. Mitja  |  7.01.2008 ob 15:18

  bom poskusil… hvala…

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

December 2007
P T S Č P S N
« Nov   Jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31