Gimp 2.4 – Temnenje svetlih delov slike

27.12.2007

Kadar slikamo v lepem vremenu nam pogosto „uspejo“ fotografije, kjer je ozadje presvetlo, predmet naše pozornosti pa zaradi sence pretemen. Tako ozadje odvrača pozornost od predmeta, ki smo ga želeli slikati. Take slike nikar ne pošljite v brezno pozabe, saj jo lahko s kombinacijo enostavnih tehnik precej izboljšamo. V tem poglavju bom opisal postopek obdelave slike v programu GIMP, popolnoma enaka metoda pa se uporablja tudi v trenutno najbolj poznanem programu za obdelavo slik.

Začetna slika

Kot lahko vidimo, je slika ni ravno najbolje osvetljena. Psu se po telesu vleče senca, trava v ozadju pa se blešči in odvrača pozornost od psa.

 1. Sliko odpremo v programu GIMP. Odpremo si tudi okno s plastmi (Okna->Plasti, Ctrl+L). Okno Plasti
 2. V oknu Plasti označimo plast Ozadje in jo podvojimo (desni miškin klik na plast Ozadje, izberemo Podvoji plast). Novo plast preimenujemo glede na to, kaj bomo z njo počeli (Obrnjeno). Preimenovanje ni nujno, a pri velikem številu plasti kaj kmalu pride do zmešnjave, če ne uporabljamo smiselnih imen.
 3. Označimo novo plast in nastavimo njeno lastnost na Prekrij/Overlay (Način->Prekrij). Ta način povzroči, da bodo svetle lise na tej sliki osvetlile ustrezne predele na spodnji plasti, temne pa le-te potemnile. Okno Selektivno Gaussovo zabrisanje
 4. Še vedno imamo označeno plast „Obrnjeno“. V meniju izberemo Barve->Preobrni. Pri tem dobimo inverzno sliko originalne. V meniju izberemo Barve->Zmanjšaj nasičenost. Sam tu izberem glede na jakost osvetlitve, lahko pa se poigramo in vidimo, katera možnost nam najbolj odgovarja. V meniju izberemo Filtri->Zabriši->Selektivno Gaussovo zabrisanje. Nastavimo polmer zabrisa na 15, največjo delto pa na 150. Z zabrisom želimo preprečiti nastanek ostrih prehodov med svetlo in temno sliko, temu služijo tudi tako visoke vrednosti parametrov. Črno-bela slika
 5. Kot lahko vidimo smo posvetlili temno senco na psu ter gozd. Hkrati pa smo potemnili travo, ki sedaj ne odvrača pozornosti od psa. Če smo zadovoljni z dosedanjim izdelkom spojimo obe plasti med seboj (okno Plasti, kliknemo na zgornjo plast „Obrnjeno“ z desnim miškinim gumbom, izberemo spoji s spodnjim).
 6. Ker bi pa radi psa naredil bolj belega (odstranil svetlo liso), gozd pa malce potemnil, naredimo novo plast (Plast->Nova plast, polnilo plasti je prosojno). Tudi to plast nastavimo na Prekrivajočo (Overlay). Kot orodje izberemo čopič (Circle Fuzzy(11), Prekrivnost 25, Merilo 10). V oknu Plasti izberemo novo plast, jaz sem jo preimenoval Popravki. Izberemo belo barvo in barvamo po delih slike, ki jih želimo posvetliti. Izberemo črno barvo in potemnimo dele slike, ki so presvetli (jaz sem potemnil smreke v ozadju ter del trave). Končna slika
 7. Tudi to plast spojimo s spodnjo ter sliko shranimo.

Tu sem pa malo pretiraval

 • Share/Bookmark

V kategoriji Slike Tagi:

 

5 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Typhon  |  27.12.2007 ob 23:05

  Typhon

  Sem že preizkusil in je rezultat precej dober.

 • 2. Luka  |  28.12.2007 ob 09:34

  Luka

  Pozabil sem napisati – zadeva ne deluje na mestih, kjer je slika prežgana. Če so vrednosti ekstremne, jih na ta način ne moremo popraviti. Lahko sicer po Typhonovem prejšnjem “receptu” uvedemo nov layer z originalno sliko, jo potemnimo (oz. posvetlimo) in zabrišemo vse razen “prežganega dela”, a s tem ne bomo dobili teksture, ki se skriva v prežganem delu. Za tiste z zmogljivejšimi aparati, ki lahko shranjujejo tudi v RAW formatu, je na strani Meet the GIMP dobro navodilo, kako ravnati v takem primeru (članek o zlivanju RAW in JPEG slik).
  @Typhon: Gre za hiter in precej eleganten način odpravljanja motečih dejavnikov, ki se jim zunaj težko izogneš – na izlete običajno ne nosimo pol studia, pes in otroci so pa pri miru samo določen čas, ki nam nikoli ni znan :)

 • 3. Typhon  |  28.12.2007 ob 11:12

  Typhon

  Pri Preveč/premalo osvetljinih slikah se lahko poigramo z ravnmi (“levels”) in krivuljami (“curves”). Na ta način se da veliko popraviti.

 • 4. Muki  |  28.12.2007 ob 11:30

  Muki

  Hja, psa si posvetlil,(res je molto prežgan) si pa zatemnil ozadje(namenoma?) in izgubil dve lepi smrekci. :) Ozadje zato več ne deluje naravno. Na temnem ozadju imaš tudi razsute bele pike, ki so ful moteče, izgledajo kot “smeti” pri razvijanju klasične fotke. NI mi všeč. :(

 • 5. Luka  |  28.12.2007 ob 11:47

  Luka

  @Typhon: A boš kaj še o tem napisal? :) Ker to delo mi ni znano
  @Muki: Hvala za komentar in opozorila, bom naslednjič bolj pazil tako pri izbiri slike za članek kot tudi da bo slika tudi po obdelavi delovala še dovolj realistično in brez motečih dejavnikov.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

December 2007
P T S Č P S N
« Nov   Jan »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31