GIMP 2.4 – Barvanje las

15.01.2008

V tem vodiču se bomo naučili, kako z GIMP-om osebi pobarvamo lase. Postopek je zastonj, neboleč, ni potrebno imeti frizerske šole in si mazati rok z barvo – vse, kar morate narediti je, da sledite temu vodiču. Uporabili bomo model brhke blondinke (temnolaske, ne jezite se) in jo spremenili v rdečelasko.

 • Najprej bomo z orodjem hitra maska (”Quick Mask”) osebi na sliki označili lasišče. Še preden se lotimo tega, pa nastavimo prej omenjeno orodje. Hitro masko lahko vklopimo/izklopimo tako, da v spodnjem levem kotu GIMP-ovega okna s sliko kliknemo na majhno kvadratno ikono (glej spodnjo sliko), ali pa uporabimo bližnjico tipk Shift in Q. Če na ikono hitre maske kliknemo z desnim gumbom miške, se nam odprejo dodatne možnosti. Za naš primer izberemo možnost Maskiraj izbrana območja (”Mask selected areas”).

 • Sedaj izberemo primeren čopič (”brush”) in z njim pobarvamo njene lase. Naj vas ne skrbi, če ste šli čez robove lasišča; to bomo popravili kasneje.

 • Ko končamo prekrivanje z rdečo plastjo, še enkrat kliknemo na hitro masko, da jo izklopimo. GIMP bo izbral celotno območje, ki smo ga prej barvali.

 • Ustvarimo novo plast (”layer”): meni Plast (”Layer”)” → Nova plast (”New layer”) → odpre se pogovorno okno plasti kjer poljubno poimenujemo novo plast in pri vrsti polnila izberemo možnost prosojnost (”transparency”).
 • V oknu Plasti, Kanali, Poti (”Layers, Channels, Paths”) spodaj namešamo želeno barvo [točka 1.] (jaz sem izbral vrednost #4d0404) → kliknemo na namešano barvo [točka 2.] → barvo z miško povlečemo v novo plast, ki smo jo prej ustvarili [točka 3.] → v meniju Način (”Mode”) izberemo Mehka svetloba (”Soft light”) [točka 4.].

 • Smo že bliže končnemu izdelku, kljub temu pa nas čaka še nekaj dela. Najprej moramo zabrisati ostre robove rdeče barve in le to odstraniti iz delov slike kamor ne spada. V oknu Plasti, Kanali, Poti (”Layers, Channels, Paths”) izberemo našo prekrivno rdečo plast → v glavnem oknu GIMP-a izberemo orodje Radirka (”Eraser”) → v meniju s čopiči pa izberemo malo večjega, okroglega in z mehkimi robovi (jaz uporabljam Circle Fuzzy (17)). Sedaj počasi izbrišemo vse moteče delce rdeče barve. Svetujem vam tudi, da se pri zabrisu ostrih robov pozabavate z nastavitvami prekrivnosti čopiča.

 • Ko dosežemo želen izgled, gremo zopet v okno Plasti, Kanali, Poti (”Layers, Channels, Paths”). Z desnim gumbom miške kliknemo na rdečo plast in zberemo možnost Podvoji plast (”Duplicate layer”). Dobili smo bolj bogate in temnejše odtenke rdeče, vendar so se zaradi tega spet pojavili ostri robovi med lasiščem in kožo. Še enkrat izberemo orodje Radirka, a tokrat uporabimo še nekoliko večji čopič, da lepo spojimo plasti.

Za boljše spajanje in za lepše prehode med posameznimi plastmi lahko uporabimo tudi orodje Razmaži (”Smudge”).

 • Z orodjem Radirka je enostavno narediti tudi svetlejša pramena, kar še dodatno pripomore k bolj realističnemu učinku. Da bi dosegli boljši rezultat, ne bomo radirali le zadnje vrhnje plasti, temveč tudi prejšnjo rdečo. Ko nam je rezultat všeč, sliko shranimo. Dobiti bi morali nekaj podobnega kot je na spodnji sliki:

Pri ljudeh s temnimi lasmi bi uporabili enak postopek. Lasišče bi maskirali, zmanjšali nasičenost (”desaturate”) ter uporabili obarvanost, nasičenost in svetlost (”hue, saturation, lightness”) za svetlejše odtenke las.

 • Share/Bookmark

V kategoriji Slike Tagi:

 

3 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Mitja  |  16.01.2008 ob 10:06

  Čist hudo! Nisem vedu, da se z Gimpom tud da take stvari delat. Tnx za tole!

 • 2. fafica  |  16.02.2008 ob 08:06

  to je pa coooooooooooooooooooooooooooooooollllllllllllllllll!!!!

 • 3. Foxii  |  11.10.2008 ob 13:28

  Heei .jas mam tut ta program .ampak še nisem čist ugotoviLaa .kak si lahkoo pobarvaš lasee ! -.-

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Januar 2008
P T S Č P S N
« Dec   Feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031