Firefox 3 beta 3

13.02.2008

Dočakali smo tretjo beta različico prihajajočega brskalnika Firefox 3. Najdete jo lahko na uradni strani tretje beta različice brskalnika Firefox 3, kjer so na voljo tudi opisi glavnih sprememb in izboljšav. Za dober opis novosti pa vas ponovno vabim na blog Mozilla Links (Globok pogled v Firefox 3 beta 3), ki vestno spremlja in opisuje dogajanje v Mozilla organizaciji.

Uporabniki, ki si jo boste namestili, boste takoj opazili glavno novost – prenovo izgleda. Pričakale vas bodo namreč nove ikone tako na orodni vrstici kot tudi v nastavitvah. Prenovljen je tudi izgled upravljalca prenosov datotek. Tega se bodo razveselili predvsem uporabniki nemikrosoftovih operacijskih sistemov, saj razvijalci obljubljajo boljšo integracijo z operacijskim sistemom.

Popravljen in izboljšan je tudi sistem za shranjevanje zaznamkov in predhodno obiskanih strani, sistem shranjevanja zaznamkov in urejevalnik le-teh. Naslovna vrstica še vedno ni dokončana, v zadnji različici nas čakajo še določene poslastice, ki bodo izboljšale uporabnost iskanja že obiskanih strani. Zavihke sedaj lahko po mili volji podvajamo. Zaradi možnosti shranjevanja nastavitev specifičnih določenim stranem lahko le-tem sedaj nastavimo lasten zoom, onemogočimo Java-o in AJAX, jezik za preverjanje črkovanja, … in ko jih bomo naslednjič obiskali, bo brskalnik upošteval te nastavitve.

Urejevalnik razširitev je sedaj pridobil novo možnost. Za nameščanje razširitev nam ni več potrebno obiskati spletne strani ampak lahko kar znotraj njega poiščemo želeno razširitev, jo namestimo in ponovno zaženemo brskalnik. Če bomo namestili novo temo, bo brskalnik ob ponovnem zagonu uporabil to temo.

Pogled v prihodnost: Razvijalci napovedujejo še eno beta različico, ki naj bi jo dočakali konec februarja, do konca četrtletja pa lahko pričakujemo tudi končno različico Firefox 3 brskalnika.

 • Share/Bookmark

V kategoriji Novosti Tagi:

 

9 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Typhon  |  13.02.2008 ob 09:05

  Typhon

  Počasi postaja vroče v Firefox kampu. Se že veselim končne različice!

 • 2. mucek  |  13.02.2008 ob 11:03

  se strinjam s predhodnikom,tudi jaz se ze veselim koncne razlicice

 • 3. Luka  |  13.02.2008 ob 19:01

  Luka

  Še kakšen mesec, pa jo bomo dobili :)
  Na mail sem dobil tudi zanimivo vprašanje: “Kaj pa Thunderbird?”
  No, pri Thunderbirdu bomo zaradi organizacijskih sprememb, ki so sedaj bolj ali manj zaključene, tretjo različico dobili šele naslednjo zimo. Obljubljajo pa nam boljšo stabilnost, boljšo uporabniško izkušnjo, zavihke, boljšo integracijo koledarja in maila, celo priključitev razširitve Lightning v Thunderbird. Več bomo pa izvedeli, ko bodo na plan prišle prve beta različice, to bo nekje poleti (brez koledarja) in jeseni (s koledarjem).

 • 4. Typhon  |  15.02.2008 ob 09:23

  Typhon

  Medtem pa Linux uporabniki namesto Thunderbirda lahko uporabljate Swiftdove, optimizirana različica Mozilla Thunderbirda za razne procesorje. Poštni odjemalec ima integriran tudi koledar Lightning.

 • 5. trolly  |  25.02.2008 ob 09:07

  trolly

  Izgleda zanimivo…
  Medtem, ko se spletna scena krega in debatira okoli novega IE8 in napovedanega DOCTYPE Switchinga (beri: Microsoft spet tiši po svoje), so pri Mozilli objavili, da je bilo prenešenih že 500 milijonov izvodov Firefox-a… and the show goes on.

 • 6. Luka  |  25.02.2008 ob 16:20

  Luka

  Čeprav banalno pa je vključitev novega meta taga minimalna sprememba v primerjavi s hacki in popravki, ki so potrebni, da stran dela v IE6, IE7 ter nemikrosoftovih brskalnikih. Tako da sam pozdravljam napredek IE razvojne skupine, čeprav sem tudi sam mnenja, da je pač dvakratno določevanje DOCTYPE-a malce butasto. Bomo pa videli, kaj bo čas prinesel. Če bo prinesel konec IE6 bo to velik uspeh :) In če bo odstotek uporabnikov Firefox-a še naprej rasel, bo uspeh še toliko večji!

 • 7. trolly  |  28.02.2008 ob 17:02

  trolly

  @Luka:
  Nikjer nisem zasledil, če bo končna verzija (FF3) podpirala več ozadij hkrati (multiple-backgrounds) kot npr. Safari. Mogoče veš kaj o tem??

  P.S.: Ja, če bi to prineslo konec IE6, bi bil to res velik uspeh . . .

 • 8. Luka  |  28.02.2008 ob 18:02

  Luka

  @trolly: Do danes nisem zasledil, da bi to podpiral. Tudi ko/če naredim neko testno stran, ki bi vsebovala te elemente, ff3beta3 ne pokaže ozadja. Tako da bomo morali še počakati. CSS3 je tako ali tako še v povojih, tako da bomo še malo počakali, preden ga bosta uporabljala IE in ff.
  Mimogrede: ali obstaja kak bolj uraden in osvežen seznam, kot ta na wikipedii o primerjavi različnih mašinc?

 • 9. trolly  |  29.02.2008 ob 09:35

  trolly

  Obstaja PPK-jeva stran o CSS kompatibilnosti v brskalnikih – ni sicer tako obsežna kot na Wiki, se pa redno posodablja in zajema večino potrebnih deklaracij . . . (na strani najdeš tudi podrobne tabele o podpori za DOM). Na tem naslovu pa lahko najdeš tabelo o podpori za CSS filtre oz. hacke.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Februar 2008
P T S Č P S N
« Jan   Mar »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
2526272829