Firefox 3

17.06.2008

Novic je bilo danes verjetno kar nekaj. Marsikatera od njih bi se verjetno lahko uvrstila tudi v kategorijo “novica dneva”. Vsak od nas ima namreč svoje poglede na to kategorijo in vsebino, ki sodi v njo. Zame, pa tudi verjetno tudi še za koga drugega, je novica dneva izid končne različice brskalnika Firefox 3.

O novostih v tej verziji je bilo napisanega že precej gradiva. Pregledni članki posameznih izdaj so bili na voljo na številnih spletnih straneh in blogih. Navdušenci tako že veliko vedo o tej različici. Za tiste, ki pa brskalnik rajši uporabljate kot pa se poglabljate v njegovo drobovje, pa bom tu zapisal le kratek povzetek nekaterih najvidnejših novosti, ki vas čakajo.

Najbolj težko pričakovana sprememba morda res ni tudi najbolj opevana, zagotovo pa zelo pomembna za prav vsakega uporabnika. Firefox 3 je postal bistveno hitrejši tako pri zagonu kot tudi pri nalaganju spletnih strani od svojega predhodnika. Prav tako porabi manj spomina, kar je predvsem opazno pri dolgotrajnem brskanju po spletu.

Najbolj opevana sprememba pa se tiče ravnanja z zaznamki. Stran sedaj lahko dodamo med zaznamke zgolj s klikom na zvezdico v zgornji, naslovni vrstici. Bolj poglobljeno urejanje zaznamka pa dosežemo z dvoklikom na to zvezdico. Poleg naslova zaznamka in mesta njegovega shranjevanja lahko urejamo tudi oznake, pod katere je zaznamek shranjen.

Vsem nam se je tudi že kdaj zgodilo, da smo želeli priti do določene strani, ki smo jo pred časom obiskali, pa se ne spomnimo ne iskalnih pojmov in ne spletnega naslova. Vemo pa ključne besede iz njenega naslova. Firefox 3 nam omogoča povratek na to stran na njemu nov način: v naslovno vrstico vpišemo namesto spletnega naslova kar ključne besede, ki jih vsebuje naslov spletne strani in brskalnik nam bo ponudil najbolj ustrezne zadetke, ki jih bo poiskal med našimi zaznamki in tudi zgodovino našega brskanja po spletu.

Poleg omenjenih novosti je bilo veliko truda razvijalcev brskalnika namenjenega tudi njegovemu videzu ter upoštevanju spletnih standardov ter protokolov. Firefox 3 tako vpeljuje smernice razvoja spleta. Z uradnega spletnega mesta si lahko tudi na vaš računalnik brezplačno prenesete in namestite to, najnovejšo različico Firefox brskalnika ter sami preizkusite novosti, ki jih prinaša. Tokrat tudi v slovenskem jeziku. Mimogrede, v prvih 24 urah lahko s prenosom programa sodelujete tudi pri postavitvi svetovnega rekorda.

 • Share/Bookmark

V kategoriji Novosti Tagi:

 

4 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Luka  |  18.06.2008 ob 00:34

  Dobro to.

 • 2. Roy  |  23.06.2008 ob 11:22

  Luka, pozdravljen!

  Morda kaj veš kdaj pa bo na voljo uradni prevod Firefoxa 3 v SLO? Namreč zaenkrat je SLO še v beta fazi.

  LP

 • 3. Luka  |  23.06.2008 ob 19:21

  Luka

  To, da je slo. verzija še v beta fazi pomeni, da prevod še ni povsem preizkušen. Ta različica tako še ni povsem primerna za javno uporabo, hkrati pa j potrebno vedeti, da je lisička že stabilna. Če te ne motijo jezikovne napake, ki jih je kar nekaj, si po mojem mišljenju lahko brez večjih skrbi namestiš to različico. Kdaj bo na voljo končna različica? Verjetno okoli izida enega od popravkov Firefox-a. Najbljižji bo kot kaže na voljo prav kmalu, saj je bila odkrita kar resna varnostna luknja, ki pa jo ima tako verzija 3 kot tudi 2. Popravki so, razen če gre za resno napako, običajno na voljo vsakih 6 tednov, tokrat pa se nam morda obeta še kakšen dan prej.

 • 4. Luka  |  24.09.2008 ob 08:26

  Luka

  @Roy: Slovenski jezik je z različico 3.0.2 napredoval iz beta v stabilno različico, tako da si lahko brez skrbi namestiš Firefox 3 v slovenščini.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Junij 2008
P T S Č P S N
« Maj   Avg »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30