Google Chrome

3.09.2008

Ena pomembnejših novic včerajšnjega dneva v programerskem in odprtokodnem svetu je prišla s strani Googla. Najprej v obliki stripa (PDF oblika stripa), nato pa še kot beta (testna) različica programa Google Chrome. Gre za nov odprtokodni brskalnik, ki je zasnovan na malce drugačni filozofiji, kot vsi dosedanji. No pa kaj takega smo od Googla tako ali tako že navajeni.

Prenos zavihkov

Prenos zavihkov

Google Chrome je hiter. To je zagotovo. Hitrost mu omogoča med drugim drugačno ravnanje z JavaScript jezikom, ki bolj ali manj poganja svet spletnih strani. Google Chrome je zasnovan na zavihkih. Zavihki niso v svetu brskalnikov nič novega, celo zloglasni Internet Explorer jih je v svoji zadnji stabilni različici prejel. A ostali brskalniki ravnajo z zavihki kot manjšimi enotami enega programa, Chrome pa z njimi ravna kot s posameznimi programi. Tako nam nalagajoč se zavihek ne ustavi brskanja po spletu, in napaka v programu ne oruši tudi ostalih zavihkov ampak zapre le enega. Chrome obljublja tudi povečano varnost uporabnika na spletu. Zaradi svoje zasnove naj bi bil tudi najvarnejši brskalnik med vsemi.

Osnovna stran

Osnovna stran

Brskalnik sem tudi sam preizkusil, kakor se ga pač da preizkusiti v tem kratkem času, kolikor nam je na voljo. Hiter je, hitrejši kot Firefox in IE. Z drugimi ga nisem preverjal. Predvsem uporaben je za delo z Googlovimi produkti (Gmailom, Picasa Web albumi, Google Docs, Google Calendar), pa tudi ostalimi stranmi, ki za svoje delovanje potrebujejo ogromne količine JavaScript kode.

Morda me je najbolj navdušilo samo odpiranje novega zavihka. Chrome ne prikaže prazne strani, ampak slike najpogosteje obiskanih strani, poda seznam nazadnje zaznamovanih strani ter iskalno polje, kjer lahko brskamo po zgodovini brskanja po spletu. Sicer pa si zelo dober opis programa lahko preberete na Hepax Legomena blogu. Na domači računalnik pa si ga lahko prenesete kar z Google Chrome strani.

Iskalna vrstica

Iskalna vrstica

Kar se tiče varnosti in stabilnosti pa bo pokazal čas in pa naraščajoče število uporabnikov. Tudi za moj najljubši brskalnik, Firefox, smo na začetku mislili, da je neranljiv, a je naraščajoče število uporabnikov to zelo izničilo in na ta način še izboljšalo brskalnik. Tudi Pri Google Chrome bo tako in dokončno pozicioniranje v svetovnem spletu bo jasno šele, ko tudi glavna konkurenta (Mozilla Firefox in Microsoft) izdata svoji novi različici. Obe bosta s seboj namreč prinesli številne izboljšave, nekaterepodobne kot jih ima Chrome, nekatere pa bolj inovativne.

“Vojna brskalnikov” se tako še stopnjuje. Napredek je očiten. Microsoft se je prebudil in izdal IE 7, sedaj pa že pripravlja IE 8. Firefox je dosegel visok delež uporabnikov. In še preden bi mu lahko pričelo zmanjkovati idej je tu že Google Chrome, brskalnik, ki bo verjetno postavil nove standarde pri uporabi Googlovih proizvodov.

 • Share/Bookmark

V kategoriji Internet Tagi: ,

 

12 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Fiat lux! » Google &hellip  |  3.09.2008 ob 08:31

  [...] Novost včerajšnjega dneva je bila prav gotovo beta različica novega brskalnika – Google Chrome. Hiter, preprost. Več o njem sem napisal na blogu Odprta koda. [...]

 • 2. Trolly  |  3.09.2008 ob 11:42

  Ja, Chrome je res hiter in lahek na prvi pogled. Kot si že poveda, uporablja neke vrste večnitnost (threading) za zavihke – podobno kot procesorji. Zanimiva je tudi opcija pregledovanja zasedenosti pomnilnika po zavihkih – “upravitelj opravil” in pa zanimiv dodatek “statistika za piflarje” mu rečejo. Zanimivo v glavnem, zares zanimivo. Sicer pa je narejen na WebKit-u (Safari) z raznimi funkcionalnostmi iz Opere in Firefoxa… Všeč mi je Chromov Speed-Dial – začetna stran, podobno kot pri Operi, samo da se spreminja glede na obiskanost strani.

  Prvi vtis je super. Hiter, nezahteven, vgrajen ima DOM inspector (nisem še nič pregledal), v pogledu izvorne kode so linki aktivni,…

  Srečno, Google

 • 3. cyco  |  3.09.2008 ob 12:06

  cyco

  Po prvih urah testiranja je zadeva zelo dobra. Po moje bom prešaltal nanj iz FF

 • 4. w00tnes  |  4.09.2008 ob 18:55

  V bistvu je vsak tab svoj proces (in ne thread) – kar pomeni, da ima svoj memory space (ob sesutju pobrise samo svoj del in ne celotnega, kar sesuje brskalnik, ob izhodu enako – zato naj nebi dozivljal memory leakov) itd
  Osebno sem ze “switchal” na chrome (z Fx-a) – edino upam, da bodo cimprej naredili plugin za mouse gestures
  (pa popravli delo s certifikati grumf grumf)

 • 5. mp3pesmi  |  7.09.2008 ob 13:29

  en pa ko sem ga instaliral se pojavi pogovorno okno, kjer piše:
  Navodilo na “0×5a9138fc” se je sklicevalo na pomnilnik na “0×5a9138fc”. Pomnilnika ni bilo mogoče “written”.
  Če želite končati program, kliknite “V redu”
  Kliknite “Prekliči”, če želite poiskati napake v programu
  Program ne morem sploh zagnat, in tudi uninstall ne dela sploh.
  Mi lahko da kdo kak nasvet, kaj storiti !
  Najlepša hvala že vnaprej

 • 6. Luka  |  7.09.2008 ob 14:28

  Luka

  @mp3pesmi: Do česa je prišlo žal ne bi vedel povedati, tudi ni nujno, da bo moja rešitev delovala. Ste poskusili program ponovno namestiti? Poskusite ga tudi še enkrat prenesti z interneta, morda je med prenosom prišlo do kakšne napake. Imate program sicer na seznamu nameščene programske opreme v nadzorni plošči? Kateri OS uporabljate?

 • 7. mp3pesmi  |  7.09.2008 ob 17:03

  win xp imam, dol ga ne morem dat, tudi preko add/remove programs, ko ponovno namesti, in skuša program zagnati, se zopet pojavi to okno, zanimivo, da se mi je to že zgodilo tudi ko sem namestil na računalnik IE 8 beta 2

 • 8. mp3pesmi  |  7.09.2008 ob 18:09

  dela mi samo v safe mode normalno

 • 9. Luka  |  7.09.2008 ob 18:52

  Mah jaz raje ostanem na firefox.

 • 10. Luka  |  8.09.2008 ob 08:21

  Luka

  @mp3pesmi: IE8beta2 ti dela samo v safe mode ali Chrome ti dela v safe mode?
  Pri namestitvi Chrome ni nobenih težav? Daj poskusi na Googlovi strani za pomoč. Pred tem lahko poskusiš še ročno odstraniti program: zbriši datoteke, nato pa tudi nastavitve in osebne datoteke (opis postopka). Žal kaj dosti več ne vem povedati. Če se ti zadeva pojavlja tudi pri instalaciji drugih programov, potem gre morda za kakšno od napak v samem OS in jo bo treba reševati na tem nivoju. Mimogrede, v kolikor uporabljaš tudi SP3 si oglej tole Mikrosoftovo sporočilo na njihovemu blogu in pa morda forum za pomoč uporabnikom. Žal več ne morem pomagati. V kolikor rešiš zadevo, nam pa to prosim sporoči, da bomo vedeli svetovati še drugim.

 • 11. mp3pesmi  |  8.09.2008 ob 12:53

  Chrome dela samo na safe mode, tako program kot uninstall. IE beta 2 pa potem ko sem na novo dal winxp gor nisem več probaval, ker mi tudi prejšnje verzije (ie 6, 7, 8 beta 1)niso nato več delale, ko sem enkrat probal beto 2 dat gor.

 • 12. Google novosti « Lu&hellip  |  27.05.2010 ob 08:25

  [...] Novost včerajšnjega dneva je bila prav gotovo beta različica novega brskalnika – Google Chrome. Hiter, preprost. Več o njem sem napisal na blogu Odprta koda. [...]

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

September 2008
P T S Č P S N
« Avg   Okt »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930