Novosti in zanimivosti

21.01.2009

Pozdravljeni!

Že dolgo je, kar sem se zadnjič oglasil na tem blogu. Zasebno življenje, še posebej kariera, zahtevajo svoj davek – manjši obseg prostega časa. Sicer gre za pojav, znan vsem nam, a njegova prisotnost je še posebej opazna in tudi boleča pri odprtokodnih projektih. Ti projekti večinoma temeljijo na prostovoljni bazi in imajo v svojem ozadju zgolj majhno število razvijalcev, zato se že odsotnost enega člana zasedbe oz. njegov zmanjšan obseg dela kaj hitro pozna pri končnem izdelku. Vsi uporabniki teh programov moramo zato računati na to, neprijetno, možnost, biti nanjo pripravljeni in tudi razumeti razvijalce ter jim biti hvaležni za njihovo delo. Pa dovolj filozofije. Gremo rajši k novostim, ki smo jih dočakali v starem, pa tudi novem letu.

GIMP je okoli novega leta dočakal novo različico, 2.6.4. Ker so odpravili kar lepo število hroščev, je program sedaj še bolj stabilen in primeren za uporabo. Novih funkcionalnosti ni bilo pričakovati, morda je za nas pomemben edino popravljen in posodobljen prevod v naš materni jezik.

Predvajalnik video in glasbenih vsebin, VLC media player, je tudi dočakal novo izdajo, 0.9.8a. Črka „a“ na koncu pomeni, da gre za nujen varnostni popravek, sicer pa smo v seriji 0.9.8 dočakali številne stabilnostne izboljšave in posodobitve. Vsem uporabnikom tako priporočam, da si namestijo to, zadnjo različico.

Pidgin, orodje za klepetanje prek različnih omrežij, je dočakalo nove izboljšave. V različici 2.5.4 lahko tako najdete varnostne in stabilnostne popravke, pa tudi nekaj novih funkcij, ki so vezane na posamezna omrežja.

7-zip je po dolgo pričakovani stabilni različici sedaj ponovno v testni, beta fazi. 4.64 različica prinaša odpravljene nekatere hrošče, pa tudi precej hitrejša je.

Uporabnikom Money Manager Ex, programa za upravljanje in nadzor osebnih financ, bi svetoval posodobitev na novo različico, 0.9.4.1. Popravljene so številne moteče napake, izboljšana je tudi stabilnost sistema. V zapisih o zgodovini izdaj pa lahko najdemo tudi že podatke o novi različici, 0.9.4.2, i bo med drugim vsebovala tudi lažje iskanje plačnikov s tem, da boste lahko odtipkali nekaj znakov in ne več samo enega.

In kaj nam prinaša prihodnost?

Linux: Nove izdaje glavnih distribucij obljubljajo bolj stabilno jedro, ki bo podpiralo dodatno strojno opremo, hkrati pa številne izboljšave, ki bodo tudi nam, navadnim uporabnikom, olajšale delo s sistemom. Vsaka nova izdaja tako približa ta zanimiv operacijski sistem širšemu krogu potencialnih uporabnikov.

OpenOffice.org: Novosti, ki jih lahko pričakujemo v roku kakšnih dveh, treh mesecev, si zaslužijo svoj članek, ki bo kmalu objavljen.

Firefox: Tokrat sem se namenoma izognil prepogostemu poročanju o novostih v paradnem konju odprtokodne programske opreme. Do nove različice 3.1 nas loči še kakšen mesec. Beta različice pa so že na voljo in lahko rečem, da so zelo stabilne, a kakšno sesutje vas vseeno ne sme presenetiti. Razlika v hitrosti nalaganja in predvsem procesiranja z Javo bogatih spletnih strani je v primerjavi s staro različico 3.0 očitna. Tudi zavihek lahko sedaj odprete kot novo okno. Možnost zasebnega (privatnega) brskanja po spletu, kjer se na računalnik ne shranjujejo nobeni podatki o tem početju, je na spletu že dobilo šaljiv vzdevek – „porn mode“. Noja, uporaba je dobrodošla tudi v kakšnih manj najstniških primerih. Toliko samo za pokušino.

Thunderbird: Odjemalnik spletne pošte, ki je bil zaradi svoje okornosti dostikrat zanemarjen, v zadnjem času pa predvsem zaradi pojava spletnih aplikacij in odličnih spletnih pregledovalnikov pošte kar pozabljen, se vrača od mrtvih. Končno bo postal tako uporaben, da si bo zaslužil mesto na tem blogu. Novosti, ki jih prinaša se dotikajo predvsem hitrosti, stabilnosti in prijaznosti do uporabnika. Tako bo omogočal hitro in prijazno namestitev poštnih predalov (predvsem delo z GMailom se bo izboljšalo), popolnoma prenovljeno pa je tudi iskanje po prispeli in že obstoječi pošti. Tesno sodelovanje s koledarsko ekipo bo morda prinesla tudi v odjemalec pošte vgrajen koledar. Čeprav so razvijalci že dosegli bolj ali manj stabilno beta različico odjemalca, pa se splača počakati na naslednjo različico, saj bo razlika v lahkotnosti uporabe občutna.

Toliko za sedaj, se kmalu spet kaj oglasim!

 • Share/Bookmark

V kategoriji Novosti Tagi: ,

 

2 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Agapetos  |  21.01.2009 ob 11:10

  Cel kup novic! Glede Firefoxa me edino skrbi ker je postal tak požrešen debeluh, kar se sist. sredstev tiče. Problem, po mojem mnenju, tiči v programski infrastrukturi (XUL). Zadnjič sem testiral program Songbird, ki prav tako temelji na XUL-u; opazil sem, da je enako požrešen kot Firefox, zato sem ga hitro odstranil. Zaradi teh razlogov je stavek “paradni konj odprtokodne programske opreme” zelo tragikomičen. Nič ne kritiziram tebe, Luka, samo na glas razmišljam. :-)

 • 2. Luka  |  21.01.2009 ob 11:23

  Luka

  Zelo, zelo dobra opazka, Agapetos. Nikakor ni razumljena kot kritika mojih besed, prej si izrazil misli, ki jih sam še nisem, čeprav so me že večkrat srbele roke. Čeprav morda niti ni toliko kriv XUL, kot to, da je brskalnik postal bistveno bolj poln funkcij, kot je bilo to včasih. Podpora širokemu spektru standardov, certifikatov, varnostni popravki hitrot odpiranja strani, aplikacij, podpora raznim jezikom&kulturam, vse to zahteva svoj davek. Da o vseh teh novostih, ki sicer res naredijo naše brskanje bolj prijetno, a nikakor niso nujni, sploh ne govorim. Recimo novi sistem zaznamkov in zgodovine verjetno ni tako nedolžna pridobitev, kot to kaže na prvi pogled.
  Je pa res, da če pogledaš porabo spomina še pri ostalih konkurenčnih brskalnikih (internet explorer, Opera, Safari in Google Chrome) opaziti, da imajo “tam-tam” podobno porabo. Kje so časi, ko je bil Firefox res lahkoten kot peresce :) Hehe, je pa tudi res, da trenutno zaradi prikazovanja spl. strani testiram le-te tudi na Portable Firefox-u, ki je na voljo od različice 1.0 naprej. In moram reči, da je 1.0 obup v primerjavi z novejšimi različicami (2.0+).
  Je pa tudi OpenOffice.org postal pravi požeruh, čeprav ga redno vozijo na razne diete. SongBird-a pa niti ne želim preveč promovirati, ker je, vsaj kar se tiče spomina, pretežka kategorija (čeprav po uporabnosti zelo podoben Amaroku 1.x). Pa tudi KDE ni več kakšno lahkotno namizje, zato sem tudi pristal na GNOME okolju.No pa tudi to je res, da ne na Fedora 10 in ne na Visti pri 2GB RAM-a nimam težav ne s OpenOffice.org ne z Firefoxom ;) Prej, pri 7xx MB RAM-a je bilo ta požrešnost precej boleča…

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Januar 2009
P T S Č P S N
« Nov   Feb »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031