Brezplačna knjiga o Ubuntu Linux-u

7.02.2009

S spletne strani http://www.ubuntupocketguide.com/ lahko brezplačno prenesete PDF različico knjige Ubuntu Pocket Guide and Reference, ki jo je napisal Keir Thomas. Knjiga je napisana za ljudi, ki se šele spoznavajo z operacijskim sistemom Linux, poseben poudarek je na distribuciji Ubuntu, ki je trenutno tudi ena najbolj priljubljenih distribucij. S svojimi 166 stranmi gre za zgoščeno branje, namenjeno začetnikom, in kot tako ne vsebuje poglobljenih ukazov, ki jih prepogosto srečamo v tovrstni literaturi in zaradi katerih se Linuxa še vedno drži sloves tehnološko zahtevnega operacijskega sistema.

Keir Thomas je po svetu poznan kot avtor številnih knjig o operacijskem sistemu Ubuntu Linux. Tako je že v letu 2006 izdal knjigo Beginning Ubuntu Linux, ki je sedaj izšla že v tretji ediciji. Leta 2008 je izdal Ubuntu Kung Fu, knjigo trikov in nasvetov. Tomas pa se ne drži le Ubuntu distribucije, spisal je tudi Beginning Fedora in Beginning SUSE Linux, vsaka govori o dotični distribuciji.

Ubuntu je, kot sem že omenil, ena trenutno najbolj popularnih distribucij. Izhaja iz stare, izredno stabilne distribucije Debian, od katere je povzela stabilnost in varnost. Od nje pa se razlikuje po sodobni programski opremi, ki jo namestimo iz njenih baz, uporabniku prijaznih vmesnikih in nasvetov polni skupnosti. Od leta 2008 naprej omogoča namestitev kar znotraj bolj razširjenega operacijskega sistema Windows, pri čemer na sama Okna ne vpliva na prav noben način in jo lahko tako enostavno, kot smo jo namestili, tudi odstranimo. Distribucija je verjetno najbolj primerna za vse, ki bi želeli pokukati v drug, “neokenski” operacijski sistem.

Ubuntu Pocket Guide and Reference je knjiga, ki nas popelje prek same pridobitve in namestitve operacijskega sistema, prikrojitve njegovega videza uporabnikovim željam in potrebam, do nasvetov za njegovo uporabo. Opiše namestitev in posodobitev novih programov, ter tudi posodobitve celotnega operacijskega sistema. Preden se dotakne varnosti, opiše tudi znano in zloglasno konzolo, terminal, tisto, kar nas običajno spomni na stari DOS. A ne bojte se. Večina se z njo verjetno sploh ne bo srečala, saj lahko večino nastavitev sedaj opravimo kar z miško. Knjiga, ki jo je vedno dobro imeti pri roki, ali pa vsaj nekje na disku.

 • Share/Bookmark

V kategoriji GNU/Linux Tagi: , ,

 

3 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Typhon  |  7.02.2009 ob 21:59

  Typhon

  Linux dokumentacija je običajno precej kvalitetno napisana, ampak iz lastnih izkušenj z manj (kot jaz) veščimi uporabniki lahko trdim, da se le redki uporabniki res lotijo branja Linux dokumentacije, kaj šele knjige! Trenutno je aktualen trend prosjačenja po forumih, ko bi preprosto iskanje po Googlu hitreje prineslo odgovor. Tudi pri LPN imamo kar dobro wiki stran z dokumentacijo, a dvomim, da je pogosto obiskana.

  Zase lahko rečem, da sem eden izmed tistih, ki se pridno učijo s pomočjo dokumentacije. Tako sem si tudi pridobil večino svojega znanja o Linuxu. Kvalitetna spletna stran z Ubuntu dokumentacijo je tudi Official Ubuntu Documentation.

 • 2. Luka  |  8.02.2009 ob 08:35

  Luka

  Imaš popolnoma prav. Dokumentacije je ogromno. A nekaj moraš vedeti. Tista bora 2% zemljanov, ki sedaj uporabljajo Linux okolje (oni mu pravijo GNU/Linux), se je zanj odločila, ker jih zadeva zanima. Te zanima, kako stvari delujejo, kako jih lahko izboljšajo. Svoj prosti čas namenijo raziskovanju okolja, v katerem delajo. Zaradi tega jim je logično, da morajo prebrati vso to dokumentacijo. Kaj pa ostali? Baza uporabnikov Linux okolja že nekaj časa stagnira. To pomeni, da večina novih uporabnikov Linux okolja pride iz Windows. Zakaj? Morda zaradi radovednosti, ker jim je tako svetoval prijatelj, ker so o tem operacijskem sistemu prebrali na kakem blogu, … Namestijo si torej eno izmed distribucij. Zelo verjetno se kaj kmalu zgodi, da jim kaj ne dela tako, kot so pričakovali. Ne morejo poslušati mp3 glasbe, recimo. Pa gredo na uradno stran distribucije, poiščejo tam rešitev težave, skopirajo ponujeno kodo v grdo negrafično konzolo in zadeva deluje. Super, to ni težko.
  Sedaj pa pride posodobitev, ki jim spremeni zvokovne nastavitve. Ali, v enem najhujših primerov, x.org strežnik. Malo pogooglajo, a točno takega problema nima nihče. So podobni, jih je veliko. Pogleda dokumentacijo za x.ogr in vidi, da bi moral popravljati konfiguracijsko datoteko. Bljak, tekst namesto grafičnega vmesnika. Seveda tudi tu skopira nekaj ukazov, a ker je primer narejen za drugo grafično kartico, za drug ekran, za ponavadi tudi starejši računalnik in starejšo različico x.org strežnika, še vedno ne bo vse tako, kot mora biti. Sedaj poskusi še zadnjo opcijo. Gre na enega izmed forumov, običajno uradni forum distribucije. Opiše problem in dobi RTFM odgovor. Lahko greste staviti, da bo tak uporabnik kaj kmalu pobasal šila in kopita in odšel nazaj na sistem, ki ga pozna in kjer ve, kako kaj nastaviti.
  Dosedanji uporabniki Linuxa morajo tudi razumeti, da novopečeni uporabniki NE ŽELIJO brati cele dokumentacije, man strani, saj je le-ta preobsežna za njihov specifičen problem. V kolikor želijo, da njihov operacijski sistem prične pridobivati nove uporabnike, morajo dobiti nov pristop. Pomagati jim, pa čeprav zgolj s kopiranjem povezav do podobnih tem. Na forumih (in to je kot sem videl politika ubuntu forumov) se mora pričeti opuštati RTFM in pa GOOGLEIT pristop. Boljši pristop je že, če enostavno v odgovoru nalimaš nekaj povezav. Tako pomagaš začetniku, ki hkrati ne dobi grenkega priokusa, da je ta operacijski sistem le za geeke z debelimi očali in frizuro v stilu sedemdesetih.
  Knjiga, o kateri sem pisal, pa mi je všeč (kolikor sem jo na brzino preletel) ravno zaradi tega, ker ne komplicira. Pove, kako uporabljati Linux v vsakodnevni rabi. Nič optimizacije, nič poglobljenega gledanja konfiguracijskih datotek, samo prikaz, da je v osnovi Linux postal uporabniku prijazen operacijski sistem.

 • 3. Spletna knjigarna  |  16.12.2011 ob 15:29

  Ubuntu for dummies :D

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Februar 2009
P T S Č P S N
« Jan   Apr »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728