OpenOffice.org 3.1

8.05.2009

Včeraj je izšla nova različica pisarniškega paketa OpenOffice.org. Različica prinaša kar lep nabor novosti, izboljšav ter popravkov, ki bodo naredili delo s tem programskim paketom še bolj preprosto in uporabno za vsakdanjo domačo, pisarniško in celo raziskovano rabo. V nadaljevanju bom predstavil nekaj najpomembnejših novosti, ki smo jim priča v tej različici.

Graf v stari različici programa

Graf v stari različici programa

V različici 3.1 so robovi zglajeni, kar da lepši videz samemu grafu

V različici 3.1 so robovi zglajeni, kar da lepši videz samemu grafu

Kot glavno novost razvijalci predstavljajo izboljšano prikazovanje grafičnih elementov. Uvedena je tehnika glajenja (anti-aliasing), ki izboljša lomljenje robov na elementih. Gre za največji popravek programskega paketa, saj je bilo spremenjeno pol milijona vrstic programske kode. Hkrati pa prinaša precejšen napredek v prikazovanju grafov, slik, skic in ostalih grafičnih elementov prek celotnega pisarniškega paketa. Prav tako so olajšali premikanje slik, katerih prosojno različico ob premikanju s potegom (drag-and-drop) sedaj spremljamo celotno pot. Izboljšano je tudi zaklepanje datoteke, da se onemogoči hkratna uporaba iste datoteke na različnih računalnikih. In še ena pomembna novost, ki se tiče uporabe prek celotnega paketa. Sedaj je možno narisati črto nad besedilom (overline).

Prikaz slike med njenim premikanjem po polju

Prikaz slike med njenim premikanjem po polju

Črta nad besedilom

Črta nad besedilom

Writer, ekvivalent bolj znanemu Wordu, sedaj podpira prosojno označevanje. To pomeni, da pri označenem besedilu ne uporabi obratnih barv (belo spremeni v črno in obratno), ampak uporabi prosojno obarvano ozadje. Na opombe je sedaj možno tudi odgovarjati, s čimer se lahko razvije dialog med različnimi urejevalci besedila. Sledenje sprememb je olajšano z možnostjo potrjevanja ali zavračanja sprememb kar iz menijskega okna.

Prosojno označeno besedilo v Writerju

Prosojno označeno besedilo v Writerju

Spremembe lahko sedaj zavrnemo ali potrdimo kar v dokumentu

Spremembe lahko sedaj zavrnemo ali potrdimo kar v dokumentu

Calc, ekvivalent Excelu, sedaj omogoča preimenovanje lista z dvojnim klikom. Sicer trivialen popravek, a vseeno precej pogrešana lastnost OpenOffice.org-a. V prejšnji različici je bil v Writerju uvedeno povečevanje prek drsnika prisotnega v spodnji vrstici programa. Sedaj je enak način povečevanja uveden tudi v Calcu. Dobrodošli so tudi namigi ob pisanju formul.

Med pisanjem formule se sedaj pokaže pomoč

Med pisanjem formule se sedaj pokaže pomoč

Pri risanju grafov sedaj lahko osi postavljamo poljubno in niso več vezane zgolj na spodnji in levi rob grafa. Glede na to, da smo vajeni grafe risati z osmi skozi vrednost 0, je to izboljšava, ki bo olajšala predstavljanje rezultatov. Zanemariti pa ne smemo tudi možnosti izpuščanja zadetkov pri prikazu v grafu.

Osi grafa v stari različici so potisnjene na rob grafa

Osi grafa v stari različici so potisnjene na rob grafa

Osi grafa sedaj sekajo izhodišče grafa

Osi grafa sedaj sekajo izhodišče grafa

Tu omenjene novosti so zgolj tiste, najpomembnejše in najbolj medijsko odmevne. V samem programskem paketu so odpravljeni tudi številni nadležni hrošči, program pa se obnaša bolj stabilno in tudi hitrejše. Čeprav še vedno zaostaja za vodilnim programom na trgu, MS Office-u, pa mu je z vsako izdajo bližje. Še posebej, če bo resnično kmalu prišlo do spremenjenega videza in posledično lažjega dela s programskim paketom. Glede na to, da je programski paket OpenOffice.org že nekaj časa povsem zadosten za vsakdanjo domačo uporabo, ter da vsaka nova različica prinese številne novosti, ki nam lajšajo delo, komaj čakam, kaj nam bo prinesla naslednja, ki izide konec leta.

Povezave:

 • Share/Bookmark

V kategoriji Novosti Tagi: , ,

 

5 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Open Office 3.1 « C&hellip  |  11.05.2009 ob 15:39

  [...] pisarniškim paketom sedaj še hitrejše in enostavnejše. Več o posodobitvah si lahko preberete tukaj. Open Office deluje tako na Windows operacijskem sistemu, kot tudi na odprto kodnih sistemih. [...]

 • 2. darko  |  26.06.2009 ob 13:07

  Imam eno pripombo na Calc,namreč moti me ,da nima možnosti močnejše obrobe željenih celic v tabeli(torej da bi v tabeli bila možnost močnejšega označevanja celotne raspredelnice,celice v notranjosti pa bi bile obrobljene z šibkejšo obrobo)Excel to možnost ima.

 • 3. Luka  |  26.06.2009 ob 15:14

  @darko: hHvala za to opažanje. Calc sicer ima, tako kot tudi Excel, možnost spreminjanja debeline obrobe, a ta opcija žal ni tako očitna in priročna, kot pri Excelu, ko imamo dve debelini obrobe kar v orodni vrstici. Sicer sem v službi in ne morem povedati točne poti, kako to spremeniti, tako da bom odgovor spisal tekom vikenda. Vašega odgovora sem še toliko bolj vesel, kajti tudi sam sem pred časom to že ugotovil, a kasneje pozabil. Med vikendom bom to zadevo javil Oo.o, morda bodo to do naslednje različice celo popravili.

 • 4. darko  |  26.06.2009 ob 17:06

  No ,zanimivo je tudi ,da te možnosti nima Lotus Simphony.V Oo se da pomagati z nastavljanjem širine črte,vendar je pot rahlo zamudna in nepraktična(vsaj tako sem si pomagal).

 • 5. Luka  |  30.06.2009 ob 19:09

  Luka

  Lotus Symphony je pravzaprav vzet iz ene prejšnjih različic Oo.o, kar je tudi razlog, zakaj te opcije (še) nima. Kot si, darko, že povedal, se lahko da debelino obrob nastaviti prek Format->Cells->Border (Ctrl+1->Border), a to je precej zamudno, še posebno, kadar gre za oblikovanje večje preglednice. Sporočeno naprej, upajmo, da bomo morda kmalu dobili podobno rešitev kot jo ima kakšno drugo orodje.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Maj 2009
P T S Č P S N
« Apr   Jun »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031