VLC media player 1.0.0

8.07.2009

Eden najbolj obiskanih člankov na tem blogu zadeva VLC media player. Gre za odprtokodni predvajalnik video in avdio vsebin. Ena njegovih najpomembnejših prednosti je, da ima vgrajeno podporo za številne formate avdio-video vsebin. Tako uporabniku ni potrebno nameščati posameznih kodekov, kar pogosto pripelje v pravo zmešnjavo formatov, predvajalnikov, reklamnih sporočil ter ostale “šare”, ki si jo pri tem nenamerno namestimo na naš računalnik.

Glavno okno med predvajanjem glasbe

Glavno okno med predvajanjem glasbe

Naj tako omenim, da je VLC predvajalnik sedaj dozorel in si pridobil pravico do nošnje številke 1.0.0. V programskem svetu to pomeni, da so stabilne različice postale primerne za splošno rabo. In kaj nam predvajalnik sedaj nudi?

Kot prvo bi omenil izboljšano podporo video in avdio formatom. Kot sem že omenil jih ima VLC media player že vgrajene v svojo osnovo, tako da deluje neodvisno od sistema, na katerem je nameščen. S tem se število motenj med različnimi različicami teh formatov pravzaprav izniči. Različica 1.0.0 prinaša tudi podporo HD formatom (AES3, Dolby Digital Plus, TrueHD, Blu-Ray Linear PCM, Real Video 3.0 and 4.0, …).

Nastavitveno okno

Nastavitveno okno

Čeprav smo že pred to različico filme gledali v celozaslonskem načinu, pa je prikazovanje v tej različici izboljšano, hkrati pa sedaj lahko tudi spreminjamo velikost predvajane vsebine tudi v tem, celozaslonskem načinu. Hkrati lahko sedaj tudi v tem načinu upravljamo film, saj ima izboljšano vgrajene glavne ukaze.

Urejevalnik nadzornih plošč

Urejevalnik nadzornih plošč

Nova različica tudi prinaša možnost urejanja upravljalnih plošč, tudi upravljalne plošče v celozaslonskem načinu. In ko ravno govorim o spremembah v grafičnem vmesniku, torej oknih, ki jih vidimo pred seboj, moram pohvaliti tudi prenovljen sistem nastavitev, ki je sedaj preglednejši in lažji za upravljanje. Hkrati pa nam v naprednem načinu še vedno nudi številne nastavitvene možnosti, ki jih običajni uporabniki še pogledati ne želimo, bolj zahtevni pa brez njih ne morejo živeti.

Nadzor predvajanja zvoka in slike

Nadzor predvajanja zvoka in slike

Ker si od preprostega predvajalnika glasbe in filmov običajno ne želimo peke palačink ampak predvsem, da nam omogoča kvalitetno in nemoteno predvajanje želene večpredstavnostne vsebine, naj na mestu novosti in lastnosti omenim le še dodano snemanje v živo ter predvajanje posnetkov, bolj natančno kontrolo hitrosti, preskakovanje video vsebine po posameznih slikah ter takojšnjo ustavitev predvajanja.

Upam, da vam bo predvajalnik pri vašem delu in v prostem času prišel prav! Še nekaj povezav:

 • Share/Bookmark

V kategoriji Splošno Tagi: ,

 

5 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Jožef  |  15.07.2009 ob 18:18

  Zakaj mi ne vzame original naslova, saj ima več črk kot jih vaše navodilo.
  Tako si ne morem naložiti priljubljenega VLC 1.0.0.
  lp

  Jože

 • 2. Luka  |  15.07.2009 ob 19:45

  @Jožef: Ne razumem točno, kje je težava. Gre za napako pri prenosu programa ali njegovi uporabi? In za katero navodilo gre? Prosim, če lahko malo bolj konkretno razložite primer, da vam lahko pomagam.

 • 3. Jožef  |  15.07.2009 ob 20:30

  Zahteva, da napišem naslov z največ 8- črkami, vendar je moj naslov večji in ne gre naprej.

  Lep pozdrav iz Velenje.

  Jože

 • 4. Luka  |  15.07.2009 ob 22:36

  In kje to zahteva? Pri prenosu, registraciji, pri nalaganju filma? Za kakšen naslov gre?

 • 5. footprint  |  22.08.2010 ob 07:12

  Kdor je prej uporabljal VLC 0.99 lahko ugotovi, da ima novi 1.0 vse do verzije 1.1.3 same hrošče. Poleg tega pa je skin čisto neuporaben in še playlisto so združili s playerjem tako da je zgubila svojo uporabno vrednost hitrega šaltanja med kanali.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Julij 2009
P T S Č P S N
« Jun   Avg »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031