Firefox 3.6

22.01.2010

Začetek leta je prinesel dolgo pričakovan izid vedno bolj priljubljenega brezplačnega brskalnika Firefox, ki tokrat nosi ime po Namoroka (tradicionalno imajo različice imena po naravnih parkih).

Predogled zavihkov prek ctrl+tab

Predogled zavihkov prek ctrl+tab

Ena prvih stvari, ki jih boste opazili pri posodobitvi je hitrost. Brskalnik je hitrejši tako pri zagonu kot tudi pri brskanju. Še posebno je zadeva opazna pri z JavaScript-om bogatih straneh (Google in njegove strani, spletne aplikacije, …), zaradi novega, asinhronega nalaganja skript pa bodo hitrejši tudi ostali splet (predvsem tiste strani, ki recimo uporabljajo Google Analytics za štetje uporabnikov).

Glavni meni je v okolju Windows sedaj možno izklopiti

Glavni meni je v okolju Windows sedaj možno izklopiti

Vsem je poznano rivalstvo med Microsoftom in Mozillo, a le redko ve, da je prav to rivalstvo sprožilo drugo pomembno novost v tej izdaji Firefoxa. Brskalnik slovi po svojih razširitvah. In vsi uporabniki ste verjetno že kdaj opazili, da določenih razširitev ni možno ugasniti, niti jih niste namestili sami, ampak so prišle s strani na računalnik nameščenega programja. In Microsoft je tekom lanskega leta v Firefox namestil svojo razširitev za .net tehnologijo, z njo pa namerno ali nenamerno tudi pošteno varnostno luknjo. In uporabniki nismo imeli nobene možnosti varnega brskanja po spletu. Sedaj tak princip nameščanja dodatkov ni več možen. Uporabniki smo ponovno prevzeli nadzor nad brskalnikom.

Hitrejše menjave "srajčk" prek Personas.com spletne strani

Hitrejše menjave "srajčk" prek Personas.com spletne strani

Tretja novost se tiče predvsem vseh uporabnikov, ki jim je izgled brskalnika pomemben. Vanj je vgrajen način menjave tem, ki ne zahteva ponovnega zagona brskalnika. Obiščite stran Personas, izberite želen izgled in z enim klikom preoblečite svoj brskalnik. Stari način menjave tem je seveda še vedno prisoten.

V stran vgrajen video je sedaj moč gledati v celozaslonskem načinu (HTML5)

V stran vgrajen video je sedaj moč gledati v celozaslonskem načinu (HTML5)

Varnost je bila vedno ena izmed prioritet. Poleg že omenjenega spremenjenega dela z dodatki pa brskalnik tudi preveri stanje vključkov (plug-inov), ki jih ima uporabnik nameščene na računalniku. Pri izidu prejšnje različice smo uporabniki končno dobili podporo v spletno stran vgrajenih pisav, si čimer je splet postal lepši in bolj pregleden. Sedaj gre Firefox še korak dlje. Predstavlja WOFF (Web Open Font Format), stisnjeni format pisav. Gre za nov format pisav (tako kot TTF, OTF, … ), katerega lastnost je majhna velikost datoteke, kar pohitri prenose, ter licenca, ki dovoljuje uporabo za vgradnjo v spletne strani.

Predogled odprtih zavihkov

Predogled odprtih zavihkov

V novi različici so, kot smo že navajeni, popravljeni številni hrošči, uvedena pa podpora novim CSS, DOM in HTML5 tehnologijam. Nadgradnja je priporočena. Hkrati pa še obvestilo. Mozilla je spremenila politiko izdaj. Večje novosti, ki so bile do sedaj uvedene samo v večjih izdajah, se bodo sedaj pojavljale tudi v manjših posodobitvah. S tem bomo uporabniki do novosti dostopali še hitreje.

YouTube slika preogleda

 • Share/Bookmark

V kategoriji Novosti Tagi: , , , ,

 

3 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Luka  |  21.01.2010 ob 23:00

  Luka

  Nekaj dodatkov k zapisu: Pri slikah lahko vidite vklopljeno možnost CTRL+TAB. Zanjo smo do sedaj potrebovali posebeno razširitev. Sedaj je potrebno le spremeniti eno nastavitev v brskalniku. Pojdite na naslov about:config in poiščite browser.ctrlTab.previews. To vrstico z dvoklikom spremenite iz false v true.
  Nekatere Persone so super, druge pa žal bolj kot ne kopija zloglasnega MySpace oblikovalskega talenta. Verjetno boste morali preizkusiti kar nekaj srajčk, preden boste našli lepo, čitljivo in svojim željam primerno obliko. Pozorni bodite na črke v zaznamkih in zavihke, ti so najbolj kritični predeli Persone.
  S spremenjenim režimom izdaj je težko reči, kaj sledi. Razvijalci imajo v načrtu še dodatno pohitriti brskalnik in ga postaviti ob bok najhitrejšim (Google, Opera, Safari), dodati nove standarde (HTML5 in CSS), postopoma pa izboljšati stabilnost z razbitjem zavihkov, vključkov, … v samostojne procese. Najbolj očitna in težko pričakovana novost pa bo sprememba vizualne oblike brskalnika. Uporabniki bomo tako prejeli moderen brskalnik, pri čemer bo večina prostora namenjena spletu in bistveno manj samemu programu.

 • 2. Agapetos  |  22.01.2010 ob 09:37

  Mene je na Linuxu zafrkavala samodejna posodobitev. Na koncu se mi FF niti ni hotel zagnati, tako da sem ga nato posodobil kar ročno.

 • 3. Luka  |  22.01.2010 ob 10:52

  Luka

  Na Fedori še vedno čakam, da mi FF posodobi distribucija. Je manj komedij. Stestiral sem na WIN7 v virtualboxu, pa tudi kot ločena namestitev na Fedori. Delovalo je brez težav, res pa da na Fedori nisem posodabljal prek vgrajenega mehanizma. Se pa ta mehanizem včasih zatakne, še posebno kmalu po izdaji nove različice. Morda preobremenjenost strežnikov?

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Januar 2010
P T S Č P S N
« Dec   Feb »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031