Firefox 4

24.03.2011

Izšla je nova različica priljubljenega, brezplačnega in odprtokodnega brskalnika Firefox. Glavne novosti so spremenjen izgled, hitrejše delovanje, izboljšana organizacija zavihkov, sinhronizacija podatkov med različnimi računalniki.

Firefox 4

Firefox 4

Ko uporabnik zažene Firefox, bo takoj opazil spremembe v izgledu. Glavni razlog za spremembe je bilo večanje prostora za prikaz vsebine, torej spletne strani. Tako so se meniji umaknili in skrili v Firefox gumb, zavihki premaknili na vrh brskalnika, navigacijska vrstica pa je malo ožja. Prav tako je odstranjena statusna vrstica s spodnjega roba ekrana.

Primerjava s Firefox 3.6

Primerjava s Firefox 3.6

Druga novost, ki jo bo uporabnik opazil, je hitrost pri nalaganju spletnih strani. Močno je namreč pohitreno delo z JavaScript programskim jezikom, ki predstavlja enega glavnih elementov modernih spletnih mest. Brskalnje po spletu je tako postalo ponovno znosno. Delovanje brsklanika je hitrejše tudi po zaslugi strojnega pospeševanja brskalnika.

Pripni kot aplikacija

Pripni kot aplikacija

Nov meni

Nov meni

Omenil sem tudi upravljanje z zavihki. Dodan je nov tip zavihka, App Tab. Ta je namenjen stranem, ki jih imamo stalno odprte v brskalniku (recimo spletni radio, elektronska pošta, družabne strani, spletna banka, ali pa strani z novicami). Ta tip zavihkov je velik samo toliko, kolikor ima veliko ikono (favicon) in ga ni možno po pomoti zapreti s kombinacijo tipk ali križcem.

Potrditve ne blokirajo več brskalnika

Potrditve ne blokirajo več brskalnika

V novem brsklaniku je izboljšana tudi podpora spletnim standardom. To je pomembno predvsem za razvijalce spletnih strani, saj lahko pričnejo z vključevanjem novih tehnologij v svoja spletna mesta in s tem izboljševati uporabniško izkušnjo na strani. Tako ima izboljšano podporo HTML5, CSS3, podpira OGG in WebM video formata, podpira WebGL, tehnologijo prikaza vsebin, iger, … v brskalniku.

YouTube slika preogleda

Prenesete si ga lahko z uradne domače strani, kjer si lahko preberete tudi o ostalih novostih.

  • Share/Bookmark

V kategoriji Novosti Tagi: ,

 

2 komentarjev Dodaj komentar

  • 1. Timotej  |  19.07.2011 ob 13:09

    Ko sem zamenjal FF z Chrome vem, da je bil razlog velika poraba RAM pomnilnika pri večjem številu odprtih zavihkov. Je sedaj ta težava odpravljena?

  • 2. Luka  |  19.07.2011 ob 15:45

    Čeprav nisem testiral, saj ob svojem rednem delu uporabljam -10 zavihkov, mislim, da omenjena težava še ni odpravljena. Nekaj delajo na projektu Electrolysis (upam, da sem prav spisal), ki naj bi končno prinesel vsak zavihek v svojem procesu, hkrati pa naj prinesel nižjo porabo RAMa, hitrejše delovanje, … Nekje okoli verzije 7 (moram povedati, da mi je trenutno poimenovanje naravnost butasto da bomo tako hitro prišli do verzije 30, hkrati pa izidi vsakih nekaj tednov ne prinašajo novih funkcij, samo popravke -> “major” version = “minor” change), čeprav se zna zavleči.

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev


 

Marec 2011
P T S Č P S N
« Feb    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031